još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Centralno grijanje

+8
jeffy
ilicstefan
Ti ga na
mtd001
ilegalac
Admin
prkanjac
muhanicar
12 posters

Stranica 2 / 8. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Centralno grijanje - Page 2 Empty Re: Centralno grijanje

Postaj  muhanicar ned lis 14, 2012 10:29 pm

Pa pitaj, ko ti brani.
Netreba darovne nego one iz dučana, mada je ona prva bila :cheers:

muhanicar
legionar

Broj postova : 3300

[Vrh] Go down

Postaj  ilicstefan čet stu 01, 2012 6:28 pm

Jeste, mokra drva su glavni krivac za smolu u dimnjaku. Ja imam manju peć, neka no name ali je dobra i prvi put kada sam je koristio za nekih 3 meseca nije htela vatra lepo da gori. Desilo se to da se smola u odžaku nahvatala veoma. Iako je dimnjak novi i od šamota bilo je problema.

Međutim probao sam onda po savetu prijatelja da ložim suvim drvima i problem je bio rešen.

Jedno od mogućih rešenja je uneti drva u toplo i osušiti ih, još ako imaš peć koja je kao šporet, ubaciš u rernu i osušiš drva.

Takođe je ponekad i malo lošiji ugalj uzrok smole.

ilicstefan

Broj postova : 11

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac čet stu 01, 2012 7:01 pm

Ti ga na je napisao/la:Čim niža temperatura dima, tim bolja iskoristivost. Na dimnjaku kakvog imaš, dakle male toplinske mase, smije biti i 130C.
To kaj nema dima, znači samo da imaš potpuno izgaranje, a to znači ujedno i dobro iskorištenje goriva.

ja sa svojom pečkom zadovoljan, 1 kockica i dvije cjepanice i vatra gori
povrata dima nema
a kad se zagrije dolazi do situacije da su mi vrući radijatorri od dimovodne cjevi između peći i zida
a onak odokativno procjenjujem da trošim 20-50% manje drva(možda se varam), je da još prave zime nije ni bilo, ali vidit ćemo, peč je negdje na pola
u obzir treba uzeti i da podgrijavam garažu cca 36m2 u dvorištu, što prije nisam
jedino što kuhanje šefici baš i neide

ilegalac
legionar

Broj postova : 1615

[Vrh] Go down

Postaj  jeffy čet stu 01, 2012 7:22 pm

Ti ga na je napisao/la:Čim niža temperatura dima, tim bolja iskoristivost. Na dimnjaku kakvog imaš, dakle male toplinske mase, smije biti i 130C.
To kaj nema dima, znači samo da imaš potpuno izgaranje, a to znači ujedno i dobro iskorištenje goriva.

Je istina je što pišeš, samo jesi li siguran da kad nema nimalo dima, peć radi optimalno....pretičak zraka poboljšava izgaranje,
al ti isto tak toplina može zbog toga bježat iz dimnjaka....a opet sa druge strane pre niska temperatura dimova ne tjera dim kroz dimnjak
Primjer: u našim zgradama odlučili su smanjiti jačine peči koje su koje su 30 godina dobro funkcionirale, ajde logično je, ljudi ugradili pvc, zadihtali sve zračnike(ako su i bili u funkciji), i nastao problem da se pojedinim stubištima pojavio problem povećanog CO2 i pa čak i CO u stanovima... odgovor stručnjaka: zbog nedovoljnog uzgona došlo je do prebacivanja plinova iz stana u stan.....e sad je sve stalo i ljudi su lagano napeti

jeffy

Broj postova : 268

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac čet stu 01, 2012 9:06 pm

jeffy je napisao/la:

Je istina je što pišeš, samo jesi li siguran da kad nema nimalo dima, peć radi optimalno....pretičak zraka poboljšava izgaranje,
al ti isto tak toplina može zbog toga bježat iz dimnjaka....a opet sa druge strane pre niska temperatura dimova ne tjera dim kroz dimnjak
Primjer: u našim zgradama odlučili su smanjiti jačine peči koje su koje su 30 godina dobro funkcionirale, ajde logično je, ljudi ugradili pvc, zadihtali sve zračnike(ako su i bili u funkciji), i nastao problem da se pojedinim stubištima pojavio problem povećanog CO2 i pa čak i CO u stanovima... odgovor stručnjaka: zbog nedovoljnog uzgona došlo je do prebacivanja plinova iz stana u stan.....e sad je sve stalo i ljudi su lagano napeti
nekužim kakvo grijanje imate i kako ste smanjili jačinu peći
ali ovo s co plinovima, dal to nebi baš mogla biti zaslužna PVC stolarija
dakle prostorije više ne "dišu", ako su peči u stanovima automatski im se smanjuje uzgon i dotok zraka za gorenje
a ak se dobro sječam mislim da co plinovi "sjedaju " na tlo pa odatle možda povišene koncentracije na stubištima i nižim stanovima

prije je u našim kučama bila "promaja" a sad smo ih zadihtali pa se svemu čudimo
vidio sam slučaj da kuča koja nikad vlage i plijesni nije vidila, poslije stiropora i pvc stolarije pojavila se plijesan

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  2 UglliDriver pet stu 02, 2012 7:45 am

I ja imam sranje s grijanjem, ali znam kaj problem!
starac "stariji su uvjek pametniji" "slušaj starije" "kaj ti znaš ti si mulac jedan" "di si ti bli dok sam ja hiže(kuče) delal" itd. da ne nabrajam lupaozid
Te su riječi s kojima sam se susretal ! Prilikom izgradnje, obnavljanja svog(njezinog raspa ) kata!
Ali naravno da to NIJE istina!!
Stara mi je KUHARICA pa nje htjela normalnu peč za centralno neg je čula od baba da i šparet ima na centralno!
Npr. za grijanje koristimo "senko" šparetCentralno grijanje - Page 2 Senko2035inoxlux čak bi rekal di i on nije tolko loš kolko je "mreža" za grijanje krivo napravljena! To je glavni zajeb! Veliki! Največi!
Imamo kombinirani bojler 120l centrometal, KOJE SRANJE, nisam neki vjernik al par puta sam se pred njim pomolil!
U roku od 6-8 mjeseci otiđe grijač, dal ga sjebe Baš tolko kamenac ili je nekaj drugo u pitanju neznam,rekal bi da je kamenac krivac!
Otišla su več 3 grijača u prve dvije god.! Čim je garancija istekla nismo ga dali promjenit! Jer nema smisla! A sad nisu bajna vremena za bacanje u trošak! sv
Uglavnom Moram pronjenit "mrežu grijanja" na katu ispot i uzet PEČ za centralno i očigledno drugi bojler!
Samo da napomenem 4-5 god staro je grijane u kuči! ljut lupaozid lupaozid lupaozid

Zadnja promjena: 2 UglliDriver; pet stu 02, 2012 8:15 am; ukupno mijenjano 1 put.
2 UglliDriver
2 UglliDriver
legionar

Broj postova : 894

http://rg.invisionzone.com/

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac pet stu 02, 2012 8:11 am

2 UglliDriver je napisao/la:I ja imam problem s grijanjem, ali znam kaj problem!
"stariji su uvjek pametniji" "slušaj starije" "kaj ti znaš ti si mulac jedan" "di si ti bli dok sam ja hiže(kuče) delal" itd. da ne nabrajam
Te su riječi s kojima sam se susretal !
Ali naravno da to NIJE istina!
Npr. za grijanje koristimo "senko" šparet
što fali senki drunken

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  mario pet stu 02, 2012 3:55 pm

Čekaj, i kaj ti sad veliš da ti nevalja "mreža" ili šparet... Embarassed

Moj tast ima takav šparet, za grijanje i kuhanje im je kao OK jedino im je malo loš za samo pečenje u rolu...
Neznam tak vele... bajbaj

mario
legionar

Broj postova : 1697

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac pet stu 02, 2012 4:26 pm

i što sad pa nevalja?
jel ti grijač s bojlerom dobro uzemljen, a valjalo bi i s cjevima
što nije u redu s mrežom, a da nemogu prigušnice riješit

koliko čujem nije to loša peč, a što se tiće grijača nekukaj, ja u 10g promjenio 5 bojlera, al grijaći ispravni lupaozid

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  2 UglliDriver pet stu 02, 2012 10:06 pm

Gospon "Idiot" koji nam je radio centralno je sjebo (grijaču mrežu) to je činjenica, Senko 35kw ne daje, jer je "šparet" a ne "peč".
Šparet daje realno oko 10-18% snage manje nego kaj piše (to su mi rekla 2-ica centralaša), to i nebi bil neki problem da je "Idiot" napravil, izvel mrežu kak bog zapoveda. Pošto se moja stara zna s tim likom, mislil sam da zna kaj dela! Prvi put smo metali centralno scratch i nisam pojma imal kaj on dela! Mislil sam da bude ok! A kad ono kifla! Centralno grijanje - Page 2 1026572418
I frend mi je reko za bojler neka "ŽNJ"marka al da je kvalitetan, duplo je jeftiniji!
E da inače "šparet grije 3 eteže kod mene! lupaozid
Kod mene je supre
Kod stare moraš ložit logorsku fire u sobi da grije
A u radioni "grije samo lasko Šljivovica" na žalost, a radiator je COOL Cool
A to sam dobil sa štelanjem prigušnica
2 UglliDriver
2 UglliDriver
legionar

Broj postova : 894

http://rg.invisionzone.com/

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac pet stu 02, 2012 11:06 pm

2 UglliDriver je napisao/la:Gospon "Idiot" koji nam je radio centralno je sjebo (grijaču mrežu) to je činjenica, Senko 35kw ne daje, jer je "šparet" a ne "peč".
Šparet daje realno oko 10-18% snage manje nego kaj piše (to su mi rekla 2-ica centralaša), to i nebi bil neki problem da je "Idiot" napravil, izvel mrežu kak bog zapoveda. Pošto se moja stara zna s tim likom, mislil sam da zna kaj dela! Prvi put smo metali centralno scratch i nisam pojma imal kaj on dela! Mislil sam da bude ok! A kad ono kifla! Centralno grijanje - Page 2 1026572418
I frend mi je reko za bojler neka "ŽNJ"marka al da je kvalitetan, duplo je jeftiniji!
E da inače "šparet grije 3 eteže kod mene! lupaozid
Kod mene je supre
Kod stare moraš ložit logorsku fire u sobi da grije
A u radioni "grije samo lasko Šljivovica" na žalost, a radiator je COOL Cool
A to sam dobil sa štelanjem prigušnica

premalo znamo da bi smo mogli sudit
ni kakvi ni koliko radijatora
ali tri etaže i radionu (neznam veličinu) mi je malo napeto(neznam ni zidove)
ali u čemu je problem peč nemože dići temperaturu a gori pravo lijepo ili ???
ili je peč na 90 a okolo zima
i kako je uopče sjebao mrežu

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar uto stu 13, 2012 4:30 pm

Odustajem od nuklearke, idem u izradu nove.

Sad me zanima ako neko zna. Koje bi bile dimenzije ložišta da bi takva kockasta zagrijala (a ne pregrijala) nekakvih 150 kvadrata?
Kroz rost bi išla voda, a isto tak bi nekakve cijevi koristil da kroz njih ide voda, a taj dio bi grijal dim.

Možda ko ima kakvu ideju na koji način da izvedem te cijevi scratch

muhanicar
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 5:14 pm

Glej , postoji teorija kako voda tj cijevi ne bi smjele biti tamo gdje izgaraju drva .
S tim dobiješ da u ložištu bude visoka tempreatura , na visokoj temperaturi izgaranja mogu sva drva "kvalitetno" izgorjeti .
Preko te teorija bi ložište morao obzidati šamotom a poslje iz struje vručih plinova izvuć topline toliko da ostane malo da ugrije dimnjak.... na njegovu radnu temperaturu .
Sve ostalo je gubitak .. ili niska temperatura izgaranja kaj opet smradi i truje po kvartu i smoli peč
Na reklamiranom forumu postoji tema
http://www.forum.hr/showthread.php?t=706295
Pa prouči malo teorije

Admin
Admin

Broj postova : 7827

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac uto stu 13, 2012 6:22 pm

muhanicar je napisao/la:Odustajem od nuklearke, idem u izradu nove.

Sad me zanima ako neko zna. Koje bi bile dimenzije ložišta da bi takva kockasta zagrijala (a ne pregrijala) nekakvih 150 kvadrata?
Kroz rost bi išla voda, a isto tak bi nekakve cijevi koristil da kroz njih ide voda, a taj dio bi grijal dim.

Možda ko ima kakvu ideju na koji način da izvedem te cijevi scratch
man se toga, nebu sreće

bolje ti ja prodam ispravnu peč od 40kw za 6ookn

ili vid ovo http://www.stove.ru/index.php?lng=1&rs=197

Zadnja promjena: ilegalac; uto stu 13, 2012 6:31 pm; ukupno mijenjano 1 put.

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 6:31 pm

A gdje će s tim silnim kilovatima .njemu treba etažna ljepotica od 22 -25 kilovata

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac uto stu 13, 2012 6:34 pm

Admin je napisao/la:A gdje će s tim silnim kilovatima .njemu treba etažna ljepotica od 22 -25 kilovata

može si napravit bojler od 1-2000 litri i povečat iskorištenje peči ,i smanjt loženje na 2-3 put dnevno

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac uto stu 13, 2012 6:42 pm

Admin je napisao/la:A gdje će s tim silnim kilovatima .njemu treba etažna ljepotica od 22 -25 kilovata
dobro moja je 30-35 , sam sam tio da bude veča Embarassed

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 6:52 pm

ilegalac je napisao/la:

može si napravit bojler od 1-2000 litri i povečat iskorištenje peči ,i smanjt loženje na 2-3 put dnevno
Polako , on je još daleko od taga ( a i hrvatska )..to bude kad mu pozvoni dimlljačar i gurne nos u dimnjak ..ili odrapi po đepu jer truje narod kao i 80% hr kučanstva ložim sagorjevanjem .

Neki dan (prošle subote) friško instaliran kotel , s certifikatom..iz izloga ...27 kW , priključen na 3-4 radijatora i podno u kupaonici .
I kaže mladi gospodin da perfektno grije ...on zadovoljan ..troši drva loše skladištena ( na dvorištu loše pokrivena )koja su ostala od prošle godine .8-9 dana iza toga čudi se vodi u dimnjaku ..I to pokaziva rukom 15-20 cm visinu stupca .. .. vjerojatno preljeva iznad prvog elementa od poda ...inače bi bilo i više .
Govori kako mu voda ne prelazi 50 stupnjeva u kotlu jer nema potrebe ( pretoplo mu je ) ...Mlad je pa nevjeruje ...ali polako uči .

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar uto stu 13, 2012 7:00 pm

Admin je napisao/la:Glej , postoji teorija kako voda tj cijevi ne bi smjele biti tamo gdje izgaraju drva .
S tim dobiješ da u ložištu bude visoka tempreatura , na visokoj temperaturi izgaranja mogu sva drva "kvalitetno" izgorjeti .
Preko te teorija bi ložište morao obzidati šamotom a poslje iz struje vručih plinova izvuć topline toliko da ostane malo da ugrije dimnjak.... na njegovu radnu temperaturu .
Sve ostalo je gubitak .. ili niska temperatura izgaranja kaj opet smradi i truje po kvartu i smoli peč
Pa prouči malo teorije
Bum proučil. Hvala za link.

Stari je kupil novu viadrus (nemam pojma kolko je šusa, valjda 29 na ugljen, a 25 na drva) i sad na ovim temperaturama i ona smoli ko luda, ali i na njoj voda ide kroz rost i gore kud prolazi dim.
Znači po toj teoriji to nevalja?
Kaj se tiče kvarta, to me zabole jer toga kod mene nema lol!

Kužim da je bojler riješenje, ali taj toliki pleh bum preko sindikata teško nabavil, a i još k tome tu treba pun kufer kojekakvih pizdarija koje trebaju. Barem kolko sam tam videl uživo.

muhanicar
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 7:16 pm

Jel taj viadrus gusnati sastavljen od članaka ?
takvu ima moj kompa , ona je njemu prve zime comolila jer je imao mokra drva ..Nakon toga iskustva se spemtoval pa samo ljetos(6-7 mj) pilili drva za zimu 2013/14 Cool
Važan je i način loženja ..kad ju natovari nek dogori do kraja .pa ako je premalo onda ponovno do vrha .
Ne dozvoliti da u peči polako gori kao da bude peko krumpir na žaru .
Ovaj kaže da je jesenas skinul iz dimovodne cijevi malo saja ..nakon prve zime je štemal .
Nije ni on odmah priznal ..sad je sigurno 5-6 sezona kako ju ima .

Važan je i neki ventil koji bu držal kotel na iber 70 stupnjeva ..pa makar prema radijatorima išlo 50 .

Imaš tamo i temu centralno grijanje na drva ..samo da bi je prežvakal trebaš dosta crne kave

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac uto stu 13, 2012 7:31 pm

muhanicar je napisao/la:
Admin je napisao/la:Glej , postoji teorija kako voda tj cijevi ne bi smjele biti tamo gdje izgaraju drva .
Pa prouči malo teorije
Bum proučil. Hvala za link.

Stari je kupil novu viadrus (nemam pojma kolko je šusa, valjda 29 na ugljen, a 25 na drva) i sad na ovim temperaturama i ona smoli ko luda, ali i na njoj voda ide kroz rost i gore kud prolazi dim.
Znači po toj teoriji to nevalja?
Kaj se tiče kvarta, to me zabole jer toga kod mene nema lol!

Kužim da je bojler riješenje, ali taj toliki pleh bum preko sindikata teško nabavil, a i još k tome tu treba pun kufer kojekakvih pizdarija koje trebaju. Barem kolko sam tam videl uživo.

ma ček šta ti uopče trebaš, tj šta imaš?
imaš kuću ili stan
hočeš etažnu ili kotao
gdje i čim ložiš

ja kad jednog dana budem pravio kuču(ako), unaprijed ću razraditi grianje , ali zrakom
znaći peč ili kamin i zračni kanali

peč ili željezna ili od opeke, izvana obzidana kao kamin, a po kuči u zidovima vertikale zidane, možda nešto kao šidl dimnjak, sa klapnom i izlazom u svakoj sobi
a kod peči ventilator s regulacijom okretaja
jao što ču se fire drva fire

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 7:36 pm

ilegalac je napisao/la:

imaš kuću ili stan
hočeš etažnu ili kotao
gdje i čim ložiš

ja kad jednog dana budem pravio kuču(ako), unaprijed ću razraditi grianje , ali zrakom

peč ili željezna ili od opeke, izvana obzidana kao kamin, a po kuči u zidovima vertikale zidane, možda nešto kao šidl dimnjak, sa klapnom i izlazom u svakoj sobi
Ja maštam o kuči od slame ..pa SE NE HVALIM s tim po forumu lolo

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  ilegalac uto stu 13, 2012 7:49 pm

Admin je napisao/la:
ilegalac je napisao/la:

imaš kuću ili stan
hočeš etažnu ili kotao
gdje i čim ložiš

Ja maštam o kuči od slame ..pa SE NE HVALIM s tim po forumu lolo
e sad bi ti ja pokazao o kakvoj ja kući maštam, i ti bi se brzo složio samnom, ali nemogu da nađem link
ali uglavnom bila bi to tradicionalna prijesna cigla sa zidovima od cca 1m

ilegalac
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar uto stu 13, 2012 7:56 pm

Admin je napisao/la:Jel taj viadrus gusnati sastavljen od članaka ?
takvu ima moj kompa , ona je njemu prve zime comolila jer je imao mokra drva ..Nakon toga iskustva se spemtoval pa samo ljetos(6-7 mj) pilili drva za zimu 2013/14 Cool
Važan je i način loženja ..kad ju natovari nek dogori do kraja .pa ako je premalo onda ponovno do vrha .
Ne dozvoliti da u peči polako gori kao da bude peko krumpir na žaru .
Ovaj kaže da je jesenas skinul iz dimovodne cijevi malo saja ..nakon prve zime je štemal .
Nije ni on odmah priznal ..sad je sigurno 5-6 sezona kako ju ima .

Važan je i neki ventil koji bu držal kotel na iber 70 stupnjeva ..pa makar prema radijatorima išlo 50 .

Imaš tamo i temu centralno grijanje na drva ..samo da bi je prežvakal trebaš dosta crne kave
Gusnati od članaka.
Znam da su problem drva i način loženja ali u taj dio ne želim ulaziti više.
Ima na zidu neku elektroniku koja pali pumpu na određenom broju stupnjeva, a prije toga ju onak na momente samo malo zavrti dok se ne postigne zadana temperatura.

Zakej onda tam igra da voda ide kroz rost (bolje rečeno beži odonut jer joj je vruče), a dimovi i vatra ližu po cijevima koje prolaze gornjim dijelom?

Inače bil je neki igrač kod suseda (koji je isto uzel novu) i rekel da vatra i žar uopče ne griju. Dim je glavni igrač lol!

muhanicar
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin uto stu 13, 2012 7:57 pm

ilegalac je napisao/la:
sad bi ti ja pokazao o kakvoj ja kući maštam, i ti bi se brzo složio samnom, ali nemogu da nađem link
ali uglavnom bila bi to tradicionalna prijesna cigla sa zidovima od cca 1m

oprosti to je bunker a ne kuča mir jumpy

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar uto stu 13, 2012 8:05 pm

ilegalac je napisao/la:
imaš kuću ili stan
hočeš etažnu ili kotao
gdje i čim ložiš

Imam kuču gore cca 150 kvadrata (svinjac) dole cca 100 kvadrata (kokošinjac) lupaozid lupaozid
Ja bi kotao koji bi ugradil dole da mi grije gore. U planu je i grijanje dole, ali o tome se budu mlade snage pobrinula ako bu ih zanimalo pa nek si onda rade ili kupuju peč kakva bu im trebala. Potkrovlje nije u planu.
Ložim na drva.

Stara peč (kotao) je grijal moje kvadrate i susedovih još tolko i bil je prejak, ali smo razjebali prijateljstvo i ja sam dobil u nasljeđe taj kotao. Pošto je on pri kraju meni ga se neda pripasivati i onda za godinu ili dvije raditi novi.
Materijal (lim 6 ili 8 mm) imam i samo me zanima kojih dimenzija bi bil idealan kotel za te kvadrate.
Ložilo bi se dole ,a grijalo gore

muhanicar
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 8. Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

[Vrh]

- Similar topics