još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

o margarinu

3 posters

Go down

o margarinu Empty o margarinu

Postaj  Admin uto oľu 11, 2014 6:41 pm

Ovo je zanimljivo:
Margarin je izvorno stvoren radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – što učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Kako vam se to sviđa? Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite okusne tvari.
ZNATE LI UOPĆE... Koja su razlike između margarina i maslaca?
Pročitajte do kraja ovaj tekst... Postaje vrlo zanimljivo!
I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost.
Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O maslacu
Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!
Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane.
Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

A sad, o margarinu...
Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
Utrostručuje pogibao od oboljenja srčanih žila.
Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).
Povećava peterostruko pogibao od raka.
Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
Smanjuje proizvodnju inzulina.
I sada ona najpogubnija činjenica... I TO JE OSOBITO ZANIMLJIVO!
Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!

Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina do konca života, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari...).
Poslužite se i sami pokusom:
Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti:
* ni jedna muha, pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, ne će ni prići margarinu (to bi vam trebalo nešto reći...)
* margarin se ne će pokvariti ni promijeniti miris, a to zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni... Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne će na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha?

Pošaljite ovaj prilog svojim prijateljima i znancima (želite li ih poučiti...)
Jer, kineska poslovca kaže ovako:
Podijeli li netko s tobom nešto vrijedno, pa imaš od toga probitka, tvoja je moralna obveza podieliti to saznanje s drugima...

I dodajte mi maslac... MOLIM!

Admin
Admin

Broj postova : 7827

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

o margarinu Empty Re: o margarinu

Postaj  pitijacro uto oľu 11, 2014 7:12 pm

Nejedem margarin,a kako ne pečem kolače,niti ga ne kupujem.Ali,kupila sam ga jednom jer su pseto i mace navalile na maslac koji tu i tamo kupim - mace su ga jele bez ičega a Nina namazanog na kruh.pa se ja dosjetila kako uštedjeti koju kunu a njima ne uskratiti užitak i poslala muža u dučan po margarin - dala macama u zdjelicu,psetu namazala na kruh i htjela je ko i obično hraniti - ali,sve tri su ponjušile,okrenule se i otišle.I slijedećeg dana i još par puta tako.Umeđuvremenu sam im dala još par puta masalc - to se jelo bez problema.

Pouka - ne jesti ono što pas neće - margarin ja dakle - bljak.

pitijacro
legionar

Broj postova : 8911

[Vrh] Go down

Postaj  TVfreak sri oľu 12, 2014 11:46 pm

ahha znači nisu loši kolači nego margarin u njima, treba se okrenut gurabijama s kajmakom i maslacem iz kajmaka
za mazanje najbolji kajmak, žmare (nema veze s čvarcima već kao nusproizvod dobijanja masla iz kajmaka) daleko još bolje  amen

TVfreak

Broj postova : 235

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet oľu 13, 2014 5:02 am

Koji sam ja bedak - ja neznam šta je to kajmak -istina ja ,evo,matremi,iako sam tu riječ već tisuću puta čula,a žmara sam sada prvi puta u životu pročitala.Ako se sada ne odlučim potražiti objašnjenje,nikada neću znati.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  TVfreak čet oľu 13, 2014 7:42 am

zezaš? seljak koji ne zna šta je kajmak  lolo 
kajmaka imaš dvije vrste, jednog od kuhanja (tzv slatki) i drugog od kiseljenja mlijeka, ovaj prvi se uhvati na površini ukuhanog mlijeka a drugi se uhvati na površini mlijeka koje se ostavi da se ukiseli
žmare nastanu u procesu odvajanja masla iz kiselog kajmaka

TVfreak

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet oľu 13, 2014 8:01 am

Joj frikič,dušice,samo da si mi reko - pa to ti je Pitijice vrhnje - ja bih odmah skužila.Imala sam ja krave,muzla sam ja krave,radila sam sir,sve ti ja to znam - čak sam i dok sam bila mala radila puter od vrhnja - na puter ti misliš kada veliš žmare,jel?
A vidiš,zanimljivo je kolko sam bedasta - imam prijatelje u Srbiji i bili im mi u posjeti prije Božića,i tako mi nešto pričali i spominjali oni kajmak.Nije da sam ja za kajmak prvi puta čula,ali ja sam to uvijek povezivala sa nakakvom vrstom sira.A nikada nisam nikoga pitala.
Eto,ne veli se bez veze da čovjek uči dok je živ. neka glava lolo 

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  TVfreak čet oľu 13, 2014 6:41 pm

za mene je vrhnje ono što se nađe u dugačkom frižideru u marketu, a kajmak teško ili nikako
a žmare se dobiju čišćenjem masla (ti kažeš puter), žmare su smeđe boje

jutros kad sam pisao prethodni post brzinski sam proturio ove pojmove kroz google i tamo naletim na nešto zanimljivo, ghee maslac to je navodno nešto vrhunsko, osvježava tijelo i duh
taj famozni ghee se dobije čišćenjem maslaca......ako sam dobro skužio onda se odvajaju upravo ove naše žmare  Shocked ono malo što ih je ostalo u maslacu koji se takav stoljećima koristi kod nas

TVfreak

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet oľu 13, 2014 10:03 pm

Još se sjećam okusa domačeg putra.Kako je to žalosno i jadno - nikada više u životu ga neću jesti.Više ga nitko ne radi.Nema se niti od čega raditi . niti ima krava,niti domačega mlijeka.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet oľu 14, 2014 4:51 am

puter radi moja majka pa poplesnivi u frižideru

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet oľu 14, 2014 12:37 pm

Admin,ako bih ja sad onako - malo se umiljavala i zavlačila pod kožu,podilazila ti i napravila milu i patničku facu - bil mi ti namazao jedau šnitu kruha sa maslacom,i onako,malo ovlaš posolio - i naravno,dao mi da ja to gricneam ???   Shocked moli neka glava  glad 

Admin-  :nosi ruže :nosi ruže :nosi ruže 

o margarinu 1226846223 o margarinu 1226846223 o margarinu 1226846223 o margarinu 1226846223 o margarinu 1226846223 o margarinu 1226846223 

Admin -  kiss 

Admin -  grli 

Admin - lasko 

Admin - alkić 

Admin -  o margarinu 3029489592

I još jednom -

Admin -  :nosi ruže lasko 

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet oľu 14, 2014 5:28 pm

kvalitetnog putra neam cijele godine ..jaka zima i velike vručine bez mikro klimatskih uvjeta upropaste i ono malo vrhnja ..tak da tek u kasno prolječe i ranu jesen vladaju uvjeti za kvalitetno i debelo vrhnje .

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet oľu 14, 2014 6:37 pm

Mogu čekati. glad 

I nemoj misliti da će ti proći fora - napeljaš me da se posvađam s tobom u kasno proljeće i ranu jesen,pa mi nemoraš dati.Ima mala bubrega,vjeruj.  kava 

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  TVfreak ned oľu 16, 2014 12:44 pm

pitijacro je napisao/la:Još se sjećam okusa domačeg putra.Kako je to žalosno i jadno - nikada više u životu ga neću jesti.Više ga nitko ne radi.Nema se niti od čega raditi . niti ima krava,niti domačega mlijeka.
žalosno lošeg okusa ili što si jela jela si?

TVfreak

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned oľu 16, 2014 1:03 pm

Što sam jela - jela sam.
Frikič,ja sam ti čisto seosko dijete - krava mi je bila prva životinja koju sam imala - kako sam samo voljela onu prvu,Tigru,koju su moji kupili dok sam imala šest godina.Onda su je prodali i kupili nakon par godina Šeku - ta mi je zapravo bila najdraža - a voljela i ona mene - stalno sam je grlila,brisala joj suze dok je po vućini radilla - o Bože,sada mi je prvi puta palo na pamet - zar i životinje plaču - sjećam se kako su joj suze ponekada tekle iz očiju - jeli to zato što joj je bilo teško? Tigru sam muzla dok sam imala šest godina - mama bila u bolnici,a ja žensko dijete - eh,tako je to nekada bilo na selu.I uvijek - svako jutro i večer sam odmah nakon mužnje pokupila svu pjenu sa mlijeka,a onda popila pola litre,onako,toplo,još neprocjeđeno.Užitak.To se ne zaboravlja.Puter je radila baka koja je živjela ispod nas,u prizemlju.Imali smo maslenku - kako su me ruke boljele,trebalo je to tuči dok se nije napravila ta pločasta gruda.A nisam ga se baš prenajela,,šta da velim,živjeli smo odvojeno od bake, onako,kolko sam dobila dok joj je bilo dosta mojih velikih gladnih očiju.Pa mi malo dala.
Tako ti je to u životu - niti sam imala,niti sam si mogla kupiti - bila željna svega i svačega.A danas si mogu kupiti šta poželim - ali nema više onoga što vrijedi.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]