Sirup od bazge
+3
muhanicar
Admin
pitijacro
7 posters
Stranica 1 / 1.
Sirup od bazge
Evo je vrijeme cvatnje bazge - zapravo je već na izmaku i krajnje je vrijeme za inventivne i poduzetne da se late ukuhavanja sirupa od bazginog cvijeta i spreme ga za ljetne žedne dane -a bome tko bude vrijedan,može napraviti više pa ga bude i po zimi.Evo mi prijatelj dao recept svoje žene - sok je bio za olizati se ko pseto nakon što ga popiješ -hm - pa da ga probamo napraviti.Slušaj vako,veli meni on -
- nabereš trideset veeelikih cvijetova bazge,možeš i četerdeset i preliješ ih sa tri litara vode.Eh,sad sam išla vidjeti - veli da ih treba i malo isprati prije toga - ma koje nečistoče u prirodi ima,jel,možda koja buba.Ajd,dobro,najprije cvijetove isprati,pa prelijati sa tri litre vode i ostaviti tako preko noći.Drugi dan ocijediti i u tu vodu treba dodati tri kile šečera.To onda lijepo zakuhati,pa kada provri,obirati pjenu.Nakon pobrane pjene kuhati još deset minuta,a onda ostaviti da se hladi pola sata.U tako toplo dodati limunsku kiselinu prema želji - napraviti si aromu kako kome paše,i toplo ulijati u čiste flaše,zatvoriti,pokriti nečim da se to polako dalje hladi.I to je to.Ohlađeno spremiti na hladno i tamno.
E,to je Brankov recept - navečer budem nazvala prijateljicu kod koje sam prošli tjedan popila isto izvrstan sok od bazge pa da vidimo jel ima ona šta drugačije.
Ajmo sada dečkovi trk u šumu ili park,tražiti bazgu i idemo napraviti sok.Pa da izdegustiramo čiji bude bolji....
a ja trk natrag u plastenik....
- nabereš trideset veeelikih cvijetova bazge,možeš i četerdeset i preliješ ih sa tri litara vode.Eh,sad sam išla vidjeti - veli da ih treba i malo isprati prije toga - ma koje nečistoče u prirodi ima,jel,možda koja buba.Ajd,dobro,najprije cvijetove isprati,pa prelijati sa tri litre vode i ostaviti tako preko noći.Drugi dan ocijediti i u tu vodu treba dodati tri kile šečera.To onda lijepo zakuhati,pa kada provri,obirati pjenu.Nakon pobrane pjene kuhati još deset minuta,a onda ostaviti da se hladi pola sata.U tako toplo dodati limunsku kiselinu prema želji - napraviti si aromu kako kome paše,i toplo ulijati u čiste flaše,zatvoriti,pokriti nečim da se to polako dalje hladi.I to je to.Ohlađeno spremiti na hladno i tamno.
E,to je Brankov recept - navečer budem nazvala prijateljicu kod koje sam prošli tjedan popila isto izvrstan sok od bazge pa da vidimo jel ima ona šta drugačije.
Ajmo sada dečkovi trk u šumu ili park,tražiti bazgu i idemo napraviti sok.Pa da izdegustiramo čiji bude bolji....
a ja trk natrag u plastenik....
pitijacro- legionar
- Broj postova : 8911
Re: Sirup od bazge
JA bi dodao da cvjetove treba brati po jakom suncu , ne predvečer kad bude hladovina
Predveče pikaju .......
Moj sok je sličnog recepta samo kaj limunska ide prije kuhanja i nesmije zavreti.
Svi znamo da se vrenjem ubija sve korisno .....
Uložil sam 20 kg cukora za sok od bazge i 5 za sok od limuna. S onim od limuna baš i nisam zadovoljan ali u kombinaciji mešunga s bazgovim sokom je odličan.
Onaj od koprive mi se nije radilo, sad mi je malo i žal ali stignem još.
E da, nije sok već sirup od ..... koječega
Moj sok je sličnog recepta samo kaj limunska ide prije kuhanja i nesmije zavreti.
Svi znamo da se vrenjem ubija sve korisno .....
Uložil sam 20 kg cukora za sok od bazge i 5 za sok od limuna. S onim od limuna baš i nisam zadovoljan ali u kombinaciji mešunga s bazgovim sokom je odličan.
E da, nije sok već sirup od ..... koječega
muhanicar- legionar
- Broj postova : 3300
Kako to misliš - pikaju? Kako bazga može pikati?
To vi mene malo,onak,jel - zezate? Piknem te ja muhač ,pa ne beremo agaciju.
Nisam provjeravala recept,kasno sam iz plastenika došla.Ali budem svejedno svoju Katicu pitala kak je to ona napravila - zbilja je bio posebno dobar - ona je rekla da je stavila limun.Sad,jel mislila baš na njega ili limunsku kiselinu,neznam,ali mi je imalo aromu po prirodnom limunu.
Od čega se radi limunska kiselina?
To vi mene malo,onak,jel - zezate? Piknem te ja muhač ,pa ne beremo agaciju.
Nisam provjeravala recept,kasno sam iz plastenika došla.Ali budem svejedno svoju Katicu pitala kak je to ona napravila - zbilja je bio posebno dobar - ona je rekla da je stavila limun.Sad,jel mislila baš na njega ili limunsku kiselinu,neznam,ali mi je imalo aromu po prirodnom limunu.
pitijacro- legionar
muhanicar je napisao/la:Predveče pikaju .......
Koprivlja nevek ima...evo ja ti doniram sve koprivlje kaj imam a totalni herbicid ga nije uspio potamaniti..... ak poslije toga stepeš nogama, jbg...dogodi se...
zoki- Broj postova : 168
Mislil je na komarice, one pikaju, jbmu,,,
ja ne pijem sok ja samo ocajavam,,,
Bobić- legionar
- Broj postova : 2388
pitijacro je napisao/la:
Od kiselog limuna.....logično
zoki- Broj postova : 168
Tako sam čuo , tako je mama radila priije 25 godina ..no ne sječam se recepta ..evo i kum tako radi i prži se na suncu , on ga kuha za cjelogodišnju potrošnju , nabavio je i 80 litarsku škrinju samo radi bazge ( ne želi riskirati da se pokvari u špajzi ).pitijacro je napisao/la:A zašto?????
zoki je napisao/la:pitijacro je napisao/la:
Od kiselog limuna.....logično
Aha,logično - danas dok sir rade od ulja,kobasice za devetnaest kuna kilu u kojima ima petnaest deka mesa,pa je logično da vrečica limunske koja košta par kuna bude napravljena od kile limuna koji košta deset i da svi dobavljači,trgovci i proizvođač zarade na tome.
jela sam jedno vrijeme "nagolemo"voćne jogurte - maznula bih ja tako i po tri tjedno onih od pol litre,najboli mi bili od šumskog voća i naravno - jagode.Ta mi aroma bila zakon.I tako ja to kupovala - kod nas u dučanu oko deset kuna komad od petsto grama - sve dok na tv slučajno nisam vidjela nešto.Epilog ukratko - da se jogurt od jagoda radi od jagoda cijela svijetska proizvodnja jagoda bez da se koriste za nešto drugo bi pokrila samo pet posto potrebe proizvođača jogurta.Zato se jogurt od jagode proizvodi - ono što jagodu zamijenjuje u jogurtu - od jedne vrste plijesni koja ima aromu identičnu jagodi.A boju dodaju naknadno uz to.I nedao meni vrag mira pa ja počela čitati deklaraciju na jogutru - pisalo lijepo - SA AROMOM JAGODE. Tu smo - oni napisali istinu a ja bedak pojma nisam imala šta to znači dok nisam na tv vidjela šta znači - ta pljesan je ona dlakava,kao kada se nešto pokvari ....od onda nisam nijedam voćni jogurt pojela,ima godinica dana....
Ako se raspizdim,u nedjelju budem skuhala sirup od bazge.Malo me pere što ja to ne pijem,prestala sam i voćne sokove piti,onaj od borovnice nema nijedan preko četerdeset posto,a najčešće je dvadeset pet - dakle - šečer,voda,boja i malo borovnica.A to od bazge je toliko pitko da ma jednostavno vuče - ma to je ko grijeh - jednostavno moraš......
pitijacro- legionar
Bobić je napisao/la:Mislil je na komarice, one pikaju, jbmu,,,
Eh,vidim da znaš znanje - tako je,samo komarice pikaju,komarci ne - zato ja navečer kada idemo spavati pomlatim sve ženske mršave komarice.Muške ne jer oni ne pikaju,i ne debele jer su se one već napile i tri dana te neće piknut više.A imam i bolji recept - pošaljem pol ure prije muža na spavanje,i kada ja dođem,sve već sito.....
pitijacro- legionar
pojma nemate
20tak cveta bazge(ilki više) preliti s 1,5l vode i 6 dkg limunske, i to odmah i sve, ostaviti 24-48 sat povremeno potapajuči
nakon 48 sati ocijediti i dodati šečera,na 1,5 l ide 2kg šečera ili još i više, koliko god ga možete otopiti
a teško se topi zbog kiseline
niti se kufa niti dodaje konzervans
u ovoj količini šečer i limunska su konzervansi, samo na hladno(podrum ,špajz)
mi več 60tak litri zdelali
20tak cveta bazge(ilki više) preliti s 1,5l vode i 6 dkg limunske, i to odmah i sve, ostaviti 24-48 sat povremeno potapajuči
nakon 48 sati ocijediti i dodati šečera,na 1,5 l ide 2kg šečera ili još i više, koliko god ga možete otopiti
ilegalac- legionar
- Broj postova : 1615
Interesantan onaj Ilegalcov recept.
Moram probati složiti koju litru takvoga
Moram probati složiti koju litru takvoga
muhanicar- legionar
kaj tako dugo čekaš da se komarci izležuilegalac je napisao/la:pojma nemate
prkanjac- Broj postova : 416
Nabrano, stavljeno da se paca.
Sutra proba.
Sutra proba.
muhanicar- legionar
Ja nekiak ne podnasam okus bazge,,,
nebi se prekrizil za nju,,,
nebi se prekrizil za nju,,,
Bobić- legionar
Griješiš. Ja sam je prvi puta pila kod jednog forumaša u Ludbregu.
Inače nisam tridesetak godina pila voćne sirupe, ali ovo mi se toliko dopalo da su mi dali i flašu za kući. I donio mi je još dva puta dok je bio kod mene u posjeti. ja sam litru popila u dva dana.
Koja je to aroma......mmmmmmmmmmmmm.........
Inače nisam tridesetak godina pila voćne sirupe, ali ovo mi se toliko dopalo da su mi dali i flašu za kući. I donio mi je još dva puta dok je bio kod mene u posjeti. ja sam litru popila u dva dana.
Koja je to aroma......mmmmmmmmmmmmm.........
pitijacro- legionar
Ma moze on biti i sa zlatnim zrncima ali kad mi ne valja onda ne valja,,,
Bobić- legionar
A gle, ja sam do prije niti godinu dana pila godinama samo borovnicu. Prije toga bilo koji gusti, dvadesetak godina. Kokakolu nisam popila ma da se skoro i nisam sjećala arome joj.
I onda muž počeo kupovati koktu, i ja onako - malo, malo, malo.....pa kokakolu - ja sada - istinabog, nije to često, ali popijem tu i tamo, on to kupuje jer je došao u fazu da mu opet paše, i kada ide u dučan ako mu ja izričito ne kažem da kupi borovnicu ili ananas, kupi samo kokakole ili kokte. Sok uvijek zaboravi.
Tako ti je to, mijenja se sve - sjećam se da je moj sin jeo sirne namaze ko karamele - po tri - četiri dnevno, ono, skoro bez kruha - a onda najednom stao. I nakon nekog vremena ja opet kupila i ponudila mu, a on mi veli - pa kad pa sam ja to volio jesti.....ostala mi otvorena usta.
Čekaj fazu bazge. Bude došla.
I onda muž počeo kupovati koktu, i ja onako - malo, malo, malo.....pa kokakolu - ja sada - istinabog, nije to često, ali popijem tu i tamo, on to kupuje jer je došao u fazu da mu opet paše, i kada ide u dučan ako mu ja izričito ne kažem da kupi borovnicu ili ananas, kupi samo kokakole ili kokte. Sok uvijek zaboravi.
Tako ti je to, mijenja se sve - sjećam se da je moj sin jeo sirne namaze ko karamele - po tri - četiri dnevno, ono, skoro bez kruha - a onda najednom stao. I nakon nekog vremena ja opet kupila i ponudila mu, a on mi veli - pa kad pa sam ja to volio jesti.....ostala mi otvorena usta.
Čekaj fazu bazge. Bude došla.
pitijacro- legionar
Stranica 1 / 1.