još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ajvar

5 posters

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

Go down

Ajvar - Page 2 Empty Re: Ajvar

Postaj  muhanicar pet ruj 18, 2015 12:01 am

I kaj sad treba s tim napraviti?
Znam, pojesti, ali koji je postupak za dalje i kak očuvati da potraje barem do proljeća?

muhanicar
legionar

Broj postova : 3300

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 6:46 am

To budem otkrila danas.
Sinoć je dva fileta pojela Nina, jedan ja, jedan muž.
Inače, baš je slatka ova paprika.

Budem ja probala i tvoj recept, kuhani, a imam i jedan od jedne mušterije koja je radila sa mojom paprikom.
Budemo vidjeli,prijepodne ovo završim, popodne sam nisam ovdje, ili navečer, kak me vlomi, a sutra isto ne znam gdje sam  - dakle, od ponedeljka ide druga tura - ja budem to na četiri- pet puta , nek se nađe - nisam do sada nikada ajvar jela, ali ga stavljam u hranu dok kuham.

A nisam rekla - voda od paprike ide u plastične čaše i u ledenicu, zajedno sa sjemenkama, koje, ko što sam rekla, ne bacam, jedino kožice i peteljke idu u smeće - iako je i to greška - za kožice. Ko što je greška bacati lišće karfiola a koristiti samo bijelu glavicu.

pitijacro
legionar

Broj postova : 8911

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 6:53 am

ako za ajvar to treba samljeti i dalje klasika
a ako jesti kao pečenu papriku ,rezati na trakice , zaliti uljem ..pasterizacija u rolu i puniti u vruče flašice ....jumpy klasika

Admin
Admin

Broj postova : 7827

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 12:54 pm

Ajvar je na pasteriztaciji - sedam malih flašica od 375g, s time da sam naknadno spekla i tri malecka patliđana. Ma oko sedamdesetak deka vjerojatno.Ovako - papriku sam štapnim mikserom zmrvila. Patliđane i još par paprika spekla, pa ih oguljene i zmiksane, pošto se nisu cijedili još u rajngli na plinu isparila. Onda sam to sve skupa sa jučerašnjom zmiješala i naribala tri štrokice češnjaka. Češnjak sam zapravo pekla sa patliđanima, ma je. Kratko sam ja to kuhala na plinu, jer je bilo dosta već gusto. Ulijala sam jedno četiri deci ulja - od oka, i stavila dvije žlice soli, jednu punu žlicu šečera i ulijala jabučnog octa - drugačijeg nemam - isto od oka - jel pola deci ili kolko, ne znam.To se sve još malo kuhalo, onda sam si stavila dvije žlice na tanjurič, ohladila i probala. Čini mi se da je aroma dobra.
Ja sam to jedno pola sata na plinu, ne više - ne pada sa kuhače, a i kada sam flašice punila, ostajli su zračni đepovi pa sam morala žlicom pritiskati..
To bi trebalo značiti da je gustoča dobra, nije prežitko.
Inače, ovo je od otprilike šest kila paprike.

Drugi puta radim tako, ali plus na pet kila paprike pol kile paradajza.
Nakon toga radim sa kuhanim paprikama i sa omjerom kila paprike trideset deka pAtliđana i usporedno muhačov recept.
I zadnje budem pečeni - pola čiste paprike, a pola kao ovaj prvi ali još sa prepečenim lukom i malo prepečene mlade mrkve i korijen kuhanog pastrnjaka.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 3:32 pm

Baš je lijep, lijepe boje

[You must be registered and logged in to see this link.]

Ali....ko što uvijek ima neki ali i merni tu iskrsnuo jedan ali - šta je ovo i zašto?

To je bilo u teglicama kompaktno, malo je bilo ponegdje zračnih đepova, ali kad sam nakon pasterizacije otvorila pečnicu baš sam se iznenadila. Zašto se to tako skupilo, a i na poklopce je negdje probilo. Pasterizirala sam na sto pedeset stupnjeva uru i pol, isto ko i pekmez.
Bude to sada dobro?

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 3:38 pm

I da, iscjeđena voda od paprike završilas u ledenici i bude se dodala hranu kas se bude kuhao kakav čušpajz, ili slično.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 3:47 pm

ako je zrak pasteriziran znači da nije zaražen..i ne bi smo raditi probleme .
brijem da su se ti čepovi napravili zato jer se to kuhalo u pečnici , dakle balon vodene pare je krenuo prema gore ..oni isti baloni koji štrcaju kad je rajgla na plinu ..
kad si napunila flašice bilo bi dobvoljno samo ostaviti u toploj pečnici ..ili temperture do 100 stupnjeva

ipak mi se čini da štapni nije za to , pa ta masa teksturom izgleda kao pekmez? Shocked

evo sad gledaj , ja ne mogu nikome oko sebe objasniti da kad bi to bilo na plinu 2-3 ili 4 sata ne bi išlo iz rajgle van lolo
no to im je dobar izgovor da kažu kako ajvar ne valja ..a samo zato jer ga nisam obogatio bijelom smrti i octom , no možda bi pasalo malo kiseline ...ja sam stavio jednu žlicu kiska ..

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 4:00 pm

Ma nije ko pekmez, nisam ga do kraja usitnila. Nemam onu mašinu za špek kamo prišarafiti, , baš nikamo. A imam dvije.

A zašto ne staviš sol? Ja sam probala bez soli i nije mi bilo dobro, I bez octa. Kao nedorečeno je bilo. Onda sam najprije žlicu, malu, pa još jednu, malo se poboljšao okus. Onda sam jednu šečera, bilo bolje, ali to octa što sam stavila ja dalo baš onu završnu notu - izdefiniralo se, ko kada staviš točku na kraju rečenice.
Samo to što se skupilo tako mi je čudno. Ajd, jednu će teglicu muž slistiti čim izvadim, zagrebčani će sutra doći kući......bude to brzo otišlo - prijateljici jednu....
Budem drugi puta pazila i probala na sto staviti pečnicu.
Ali ja gledam, kada ja uključim, treba desetak minuta da se to ugrije toliko da su flašice baš vruče. I onda se meni čini premalo vremena pola sata pasterizirati, pa ja narihtam sat na uru i pol. Ma da, budem probala drugačije drugi puta, bem ti gazdaricu u ovim godinama koja ne zna napraviti ajvar. lupaozid

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 4:10 pm

sol nema okus , sol je jedan od pojačivača okusa ..a soli jedem previše ..svatko si može dodati soli kao i u juhu , sol nije začin a začini se stavljaju po potrebi na gotovu hranu ..neko i roštilj soli kad je pečen , jer sol isušuje meso ..ma to su velike škole .

a ukusi su stvarno različiti

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro sub ruj 19, 2015 6:27 am

Ohladilo se i sad se to sleglo opet.

Znam šta se dogodilo - bilo jer prvruće, i to je ulje napravilo - jednostavno se peklo, a kad se peče, onda se povečava volumen. Bude to dobro, sam rekla mužu nek odnese jednu flašicu danas na plac - ma to se tamo malo prenemažemo i dajemo pohvale jedni drugima - nekome iskrene, nekome lažne, jer nitko ne voli čuti da njegovo nešto baš i nije nešto, ko Brunin pekmez od šljiva koji je delala od petnaest kila šljiva i sedam kila šečera, a ona je na moj napravila takvu facu dok ga je probala ko da joj je netko vruči žerač zapiknul v guzu (ljuta sama ali nebudem iz pristojnosti rekla nešto drugo), a moj pekmez ja baš fini.

Soli mora biti barem malo, sol je isto konzervans, a ističe okus.
Sol kao sol nije toliko opasna i štetna, i ne dobiva se iz normalne hrane previše, nego iz industrijskih prerađevina.
pa i životinje jedu sol, organizam treba sol, to je mineral.
nemoj padati na znanstvene tlapnje, tako su govorili prije da se hrana ne smije dugo prekuhavati da se ne unište vitamini i hranjive tvari, pa su onda rekli da se hrana mora dobro prokuhati da se unišre mikrobi i bakterije, na kraju budu rekli da je najzdravije pasti travu - jessti samo sviježe nekuhano. A jedni vele da se mora jesti samo kuhano, jer iz nekog nekuhanog povrća organizam ne može uzeti vitamine - mrkvu ako sirovu jedeš kao, samo se trideset posto njene nutritivne vrijednosti može iskoristiti, vitamin A se ne može iz sirove iskoristiti tako, A onda opet vele, da ako ju i skuhaš, pa se A vitaminn može iskoristiti, ako ne jedeš i nešto masnoga uz to, oper ništa, jer su vitamini topivi samo u masnoči.

zato Admin soli ajvar, je budeš inače jeo bljutavo.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin sub ruj 19, 2015 7:21 am

pitijacro je napisao/la:Ohladilo se i sad se to sleglo opet.

Znam šta se dogodilo - bilo jer prvruće, i to je ulje napravilo - jednostavno se peklo, a kad se peče, onda se povečava volumen. Bude to dobro, sam rekla mužu nek odnese jednu flašicu danas na plac - ma to se tamo malo prenemažemo i dajemo pohvale jedni drugima - nekome iskrene, nekome lažne, jer nitko ne voli čuti da njegovo nešto baš i nije nešto, ko Brunin pekmez od šljiva koji je delala od petnaest kila šljiva  i sedam kila šečera, a ona je na moj napravila takvu facu dok ga je probala ko da joj je netko vruči žerač zapiknul v guzu (ljuta sama ali nebudem iz pristojnosti rekla nešto drugo), a moj pekmez ja baš fini.

onda bolje da nije nosi

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro sub ruj 19, 2015 9:07 am

Ma zašto ne, mene kritika za koju znam da je neosnovana ne može demoralizirati, samo naljutiti, a niti to zapravo - nije to ljutnja prava, to je više ono u tipu - ma kaj ti znaš šta je dobro plus povrijeđena sujeta......a i već smo shvatili na ovom forumu da mene zgrabi i pusti brzo, prebrzo čak ponekad, a da nešto otkantam doslovno moram doći do dna tolerancije. Rijetko mi se to događa, i zapravo ne volim kad se to dogodi. Onda je to zbilja zauvijek.
A ja bum na placu još dugo, dugo....i ne odnjeti tamo nešt i podijeliti sa drugima.....ma bih bila nesretna.lolo

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 2 / 2. Previous  1, 2

[Vrh]