još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sok od grožđa

3 posters

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Sok od grožđa Empty Sok od grožđa

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 4:29 pm

A imam te Izabele dvadeset, trideset, četerdeset kila kada se obere, nešto se pojede, ali većina uvijek propadne, pa mislim ja, ja bih baš sok napravila, ali da mi ne provre.
Sad, moja prijateljica to radi tako da izpreša, uluje u bece i stavi u ledenicu. Bih i ja tako, ali svačega onda toga u ledenici ima.
Kako napraviti sok , ukuhati ga da se ne pokvari, ili pretvori u vino, a bez konzervansa. Nekada sam radila od višnje, bio je izvrstan, ali smo tih tridesetak litara popili jako brzo, pa se i nije imao vremena pokvariti.

Ako ja to izmuljam, jel da ostavim tako nekoliko sati da se ona boja iz kožice izluči, ili se baš to ne smije napraviti?
Inače, uopće nije ama baš ničim tretirano bilo. Zapravo, nakon koliko vremena počinje proces vrenja nakon što se grožđe izmulja?
Ja ne volim kada se onaj slatki okus počne mijenjati u reski.

pitijacro
legionar

Broj postova : 8911

[Vrh] Go down

Sok od grožđa Empty Re: Sok od grožđa

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 5:44 pm

ono kaj ti zoveš okus rade gljivice , a one ne rade na hladnom ..znači dovoljno hladno da se ne seksaju a istovremeno da ti "kožica" proradi ..ja bi odustao amen

No ako ti ga se tiska probaj napraviti modeni prošek ..

Admin
Admin

Broj postova : 7827

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 7:41 pm

Ma nebudem odustala. Odlučila sam da u ponedeljak nastupam. Možda ispadne dobro - ako ne, jedan poraz više ili manje ne može me baciti na koljena. Malo posla i gubitka vremena, ali tako je to, ne može sve ispasti dobro.
Imam već plan u rezervi -. čim počne sezona šipka, berem bobice , ima ih tu iza vrtova mali milion - i budemo se bacili na nešto novo. Marmeladu od šipka.
Sad mi krivo što sve flaše od mlijeka bacam u smeće, mogla sam si ih skupiti. Ej, pa imam od mineralne jedno deset gajbica - puta šest komada - ma budem morala vodom razrijediti da ih sve napunim. lolo
Me nema vode, samo budem čisti sok, nevolem ja ništa što nije prirodno.

A nešto mi blijedo  u sjećanju neko pričanje da se od svega može napraviti čisti sok, ali od grožđa je to veliki problem. Hm.....

Šta ti je to medeni prošek? pa to je vino, jel? Pila sam ja Prošek par puta nekada davno, to je fino slatko, ali je vino, a ja to , vino, ne pijem.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 8:30 pm

modeni lolo lolo moderni cheer cheer

prošek se radi od grožđa koje prirodno dehdrira lasko ..dakle moderni se radi tako da umjesto čakanja da se u bobama grozda gubitkom vode poveča kontracija šečera ..jednostavno dodaš šečer u mošt povečan količinom šečera dobiješ više alkohola u vinu ..

litra pravog prošeka ekvivalentkno cijeni grožđu kojeg treba da bi se prizvelo na račun "običnog "vina mora stajati jedno 200 % više amen

Prošek ne može biti 60 ili 80 kuna Cool

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  gilan pet ruj 18, 2015 8:47 pm

Moji su neki dan pravili sok od grožđa, sad ću da ih zamolim, za recepturu:
Potrgaju bobice, potope u vodu, sve to prokuha, poslije se procijedi, vrati se na vatru, doda se šećer, po želji, neko više neko manje.
Zagrijava se dok se šećer ne otopi. i onda se puni u vrele staklene boce.
Da priznam ja taj sok nepijem, puno mi draža piva.

gilan
legionar

Broj postova : 782

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 8:59 pm

No, i kaj ti je sad na kraju - medeni, modeni ili moderni?

Takvog modernog, ajd, ne prošeka je radila naša mamica nekad.
Prvo me poslala u dučan kaj sam na biciklu dopeljala veču od pedeset kila šečera. Ako se dobrro sjećam, dva puta sam išla. Onda smo kupili jedna kola grožđa - to su makedonci dofurali - jedno tristo kila, četristo....Onda smo mi to zmuljali - ja sam vrtjela - to kad sam snaha bila - mamica je metala u muljaču. E, to se nalijevalo u one velike kace - ne pune do kraja, negdje do pola, malo više. Onda mi je rekla nek idem na bunar vodu izvlačiti. Jesam. S kantom sam ja šetala gore - dolje po stepenicama jedno petnaest, dvadeset puta - materemi, mislim da je tako, ali od jednih kola grožđa - ajd, možda je to bilo i petsto, i sedamsto kila, ali vode sam ja nanosila toliko da smo mi imali tri bačve po dvijesto pedeset litara vina u podrumu. Još ih se sjećam poredanih jedne do druge......A uvijek me slala kod jedne tete posuditi lakovnicu, a jednom me poslala nekamo drugamo, seoskom zvonaru kojeg su svi zvali Puli, a on se zbog toga ljutio. Puli je inače po međimurskom magarec. A ja sam rekla kad sam došla, jer ga nisam poznavala, a i nisam bila sigurna jel sam kuću pitrefila - dobar dan, jeste vi Puli? On je reko - nisam. A ja sam rekla, eh, onda sam pogrješila kuću, rekli su mi nek idem k Puliju, a koja je njegova kuća? Jasno da sam i tu napravila svađu, ma samo se par godina nisu spominali z nama, bila to neka starinska rodbina, pa su nam oprostili.

A je, u taj tvoj moderni, i tu ide voda?

Ma daj, pa nije isto grožđani šečer i šečer od repe. To ne može biti dobro.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 9:00 pm

Gilan, daj pitaj jel se može bez šečera. Ja ne bih šečer.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan pet ruj 18, 2015 9:15 pm

Kažu može, samo neće biti dovoljno sladak, zagrij ga do vrenja i u vrele staklene boce, čepovi original a ne plastični.

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 9:19 pm

A nemam čepove za flaše od mineralne.
A da vidim u Grami ako ima plutenih?
Mislim, ima tamo i tih metalnih, ali ja nemam ono, ono, ono, znaš, s kime se oni stisnu na flašu.

A ne dira mene slatko, ja volim da nije slatko, volim da bude prirodno, kako je.
Samo ne želim konzervans stavljati.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan pet ruj 18, 2015 9:20 pm

Traži flaše sa čepovima metalnim na navrtanje.

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 9:29 pm

E, namam takve, imam ove od mineralne vode dolje u podrumu - jesu te na navrtanje? Budem vidjela sutra.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan pet ruj 18, 2015 9:36 pm

Nevjerujem da su ti čepovi na navrtanje, al ako nemaš, možda je bolje oni plutani, pa ih dobro nabiti da neuđe zraka, al boce obavezno grijati.

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin pet ruj 18, 2015 9:55 pm

pitijacro je napisao/la:No, i kaj ti je sad na kraju - medeni, modeni ili moderni?

Takvog modernog, ajd, ne prošeka je radila naša mamica nekad.
Prvo me poslala u dučan kaj sam na biciklu dopeljala veču od pedeset kila šečera. Ako se dobrro sjećam, dva puta sam išla. Onda smo kupili jedna kola grožđa - to su makedonci dofurali - jedno tristo kila, četristo....Onda smo mi to zmuljali - ja sam vrtjela - to kad sam snaha bila - mamica je metala u muljaču. E, to se nalijevalo u one velike kace - ne pune do kraja, negdje do pola, malo više. Onda mi je rekla nek idem na bunar vodu izvlačiti. Jesam. S kantom sam ja šetala gore - dolje po stepenicama jedno petnaest, dvadeset puta - materemi, mislim da je tako, ali od jednih kola grožđa - ajd, možda je to bilo i petsto, i sedamsto kila, ali vode sam ja nanosila toliko da smo mi imali tri  bačve po dvijesto pedeset litara vina u podrumu. Još ih se sjećam poredanih jedne do druge......A uvijek me slala kod jedne tete posuditi lakovnicu, a jednom me poslala nekamo drugamo, seoskom zvonaru kojeg su svi zvali Puli, a on se zbog toga ljutio. Puli je inače po međimurskom magarec. A ja sam rekla kad sam došla, jer ga nisam poznavala, a i nisam bila sigurna jel sam kuću pitrefila - dobar dan, jeste vi Puli? On je reko - nisam. A ja sam rekla, eh, onda sam pogrješila kuću, rekli su mi nek idem k Puliju, a koja je njegova kuća? Jasno da sam i tu napravila svađu, ma samo se par godina nisu spominali z nama, bila to neka starinska rodbina, pa su nam oprostili.

A je, u taj tvoj moderni, i tu ide voda?

Ma daj, pa nije isto grožđani šečer i šečer od repe. To ne može biti dobro.
to nije bil prošek nego vino popularnog naziva delanec , toga bibić ima sigurno jedno 15 hekti lolo

prošeku se prekida vrenje nakon kaj nagrne 15 posto alkohola ..a preostali šečer mu daje sltkasti okus (to sam pročitao u međuvremenu ) Embarassed

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 18, 2015 10:09 pm

Ja sam pila talijanski Prošek. A jednom i nekakav tamo negdje s mora. To je bilo jako pitko, to sam ja svekrvi za rođendan kupila, pa smo onda popile. Nisam išla odmah doma, morala sam neko vrijeme pričekati. Podosta. To je bilo crveno, ali ne jako, onako, svijelo više. tamnoroza. Je.
Ma nemožemo mi to napraviti. delanca možemo. Znam se ja tako nekada nasmijati, velim, mi smo tamo, kada su bili  japica i očuh živi imali sedamsto litara vina, a godina ima tristošezdesetpet dana. Kud je to otišlo pobogu, a do slijedeće jeseni nije izdržalo. Shocked

Pa 15% alkohola je puno, nije li? Koliko ima obično vino, 12?

Ja volim pjenušac. Bakarsku smo nekada pili - materemi, imali smo jedne prijatelje - dvoje - kada su oni dolazili pili smo samo Bakarsku - to je bilo flaša u podrumu, ubiotebog, nekoliko vreća.
Ček malo, sada meni nešt nije jasno - ja ne pijem alkohol, kako onda????????? - a sada sam se sjetila da sam Bakarsku pila i u Međimurskoj Hiži - ta je izgorjela - tu smo odlazili na večere subotom, i ples. Hm.....

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 20, 2015 9:01 pm

Napravljena prva pokusna litra soka oa Izabele.
Donjela čerka, bila pa nabrala dvije gajbe za ponjeti u Zg, i veli, njoj to previše, pa ja uzela nešto i stiskala - najprije sa onim za pire, a onda - rukama. Procijedila, kako je to fino i ukusno, za ne povjerovati. Za koji dan budem ja to sve obrala i sve će u sok.
Sad mi se ne slika, ali sam skužila da dobije tamnocrvenu boju odmah ako se sve dobro stisne, jer boja je ispod kožice i nju treba dobro stisnuti da se taj sloj izruni.
Evo sam apsolvirala i sada znam znanje, hehe....bude soka, bude......

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 8:40 am

Moja Izabela - samo je zbog nje bilo vrijedno kupiti taj grunt - kojeg sada sin prodaje, ali ne znam bude li kupca - a ima toga grožđa, ja mislila četerdesetak kila, a bude tu i sto. Mislim da i neku marmerladu malo napravim, ne samo sok - malo želatine da se zgusne, pa......

[You must be registered and logged in to see this link.]

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin ned ruj 27, 2015 12:51 pm

kak misliš izvaditi koštice? .

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 1:08 pm

Imaš savjet?

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin ned ruj 27, 2015 1:27 pm

nemam ..osim pasiranja a onda nišra od kožica ..možda u nekoj kasnoj fazi ..no ako umočoš šejker bojim se da budu i koštice mljevene lolo
Pa vjerujem da budu koštice u nekoj fazi legle na dno ..pa prije ubacivanja šečera pažljivo makneš "melasu" u drugi lonac

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 1:32 pm

Probala budem tako, zapravo budem u hodu pokušala nešto iskemijati.
Mislim nešto, da probam sada odmah, ovo što imam tu, a nemam želatinu - da natjeram muža u dućan? A sada baš imam vremena, sutra sam u Mđariji i Sloveniji.....idem vidim, to je čas posla.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin ned ruj 27, 2015 3:56 pm

pa ne želatinu , đem fix lolo :amen:http://www.oetker.hr/hr-hr/nasi-proizvodi/zimnica/dzemfix-extra-21.html

Admin
Admin

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 4:55 pm

Kaj se smiješ, ja te pizdarije nisam radila petnaestak godina.
odkud da znam šta i kako. Shocked Embarassed

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 5:40 pm

Za sada imam ovo - prvo sam odvojila sve bobice od peteljki -

pa sam štapnim mikserom to zmiksala - nisu se koštice ništa lomile

evo gore je to procijeđeno, a ovo su ostale koštice sa kožicama - bilo bi dobro da sam imala malo rijeđe cijedilo, ali nemam, moram kupiti

onda sam to kuhala dok nije skoro pola vode isparilo

Na kraju to ovako izgleda - dosta je gusto, a i slatko, sada samo trebam taj đem-fiks, mislim da sam to vidjela na polici u dućanu tu doma, samo ako nema šečera u sebi. Sada mi se neda ići, budem kasnije, pa ću onda završiti.

Baš sam prava domaćica, ponosna sam na sebe. Pa ja sve znam napraviti!!! jumpy jumpy jumpy jumpy jumpy
Valjda mi se neće sve pokvariti. Na neće, radila sam ja nešto slično već, samo jako, jako davno......Imala sam ja po dvadeset pet teglica kompota od jagoda, pa dvaest pet od breskvi, pa šljive, pa grožđe........

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned ruj 27, 2015 7:20 pm

Iiiiiii......... cheer cheer cheer

četiri teglice!!! - male.

Samo dvije ravne žlice šečera.
Ne znam ima li ta želatina kakve veze sa šečerom, jer tamo piše da sam trebala staviti 350 grama. A nisam. Ne bih ni te dvije, ali jegore pisalo da moram pomiješati sa dvije žćlice šečera, pa onda sipati u voće.
Nadam se da će se stvrdnuti. Ne bih da ostane mekano.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin ned ruj 27, 2015 7:20 pm

Ako je gusto ko "normalni" pekmez ne treba fixati scratch

Admin
Admin

[Vrh] Go down