još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kriva informacija ili ipak?

4 posters

Go down

Kriva  informacija ili ipak? Empty Kriva informacija ili ipak?

Postaj  pitijacro sri ruj 23, 2015 2:36 pm

Slučajno sam naletjela na informaciju koja me je šokirala.
Radi se o trajnom mlijeku. Prema izvoru, trajno mlieko kojemu na policama istekne rok trajanja povlači se i vraća u tvornicu na doradu - ponovnu pasterizaciju i sve što uz to ide, i sa novim rokom trajanja vraća u dućane.
Još šokantnije mi je saznanje da se to tako po zakonu donešenom na nivou EU može napraviti pet puta - kod nas u Hrvatskoj je prije usklađivanja sa zakonskim regulativama bilo dozvoljeno šest puta - ali se trenutni broj sanacije mora jasno prikazati na ambalaži. Zato na ambalaži - tetrapaku - moraju biti ispisani brojevi od jedan do pet u nizu. Od tih pet brojeva uvijek jedan nedostaje - onaj koji označava broj ponovljenih postupaka ponovne sterilizacije. Ako nedostaje na primjer broj četiri - to znači da je tome mlijeku već četiri puta istekao rok trajanja i ono je sada četvrti puta vračeno u dućane.
Kada se čovjek malo zamisli, trajno mlijeko ima rok trajanja šest mjeseci. Pet puta se može ponovno obraditi. Danas pomuzeš kravu, i to mlijeko popiješ za dvije godine - zapravo, ako ga popiješ zadnjih dana nakon petog tretmana, nakon dvije i pol godine.
O živote, gdje su oni dani kada sam sa lončekom čekala da mama podoji kravu i da zagrabim iz dežice neprocijeđeno još, toplo sa pijenom i popijem.......

Ne kupujem trajno mlijeko već toliki broj godina da se i ne sjećam jesam li te brojeve ikada primjetila. Da i jesam, ako ih ima, ko što vele, ne bih bila znala zašto su otisnuti. Ali ću pogledati kad se sjetim je li to doista tako, iako nemam razloga ne vjerovati, obzirom na sve što se događa u proizvodnji hrane.
Isto tako predstavnik jedne klaonice piliča je proljetos javno na tv priznao da u pileče meso ubrizgavaju vodu sa nekakvim supstancama, koje kao čine meso mekanim. Na upit reporterke ne prodaju li onda kupcima vodu, samo je zašutio. E, to sam slušala i gledala vlastitim očima.
A ima i vedeo negdje, drugi isto takav primjer, ali ga trenutno ne mogu naći.

pitijacro
legionar

Broj postova : 8911

[Vrh] Go down

Kriva  informacija ili ipak? Empty Re: Kriva informacija ili ipak?

Postaj  gilan sri ruj 23, 2015 2:56 pm

Pa sve je to opće poznata stvar. Šta misliš da oni bacaju neprodato.Kod nas je jedna pjevačica, umjetničko ime, Donna Ares, možda je i znate, obolila od karcinoma, i gledo sam izjavu gdje kaže da zna da je to od mlijeka, koje je pila mnogo. Lijepe moje Šarice, eno ih pasu, ništa koncentrati, ništa proteini. Jedna žena otkazala kupovinu sira i kajmaka, razlog, nepotroši odmah pa joj se počne kvariti, ja joj reko, kupi onaj što je pun emulgatora, taj se neće pokvariti nikad, a možda nitad.
Ipak ti sebi nabavi jednu kravicu.

gilan
legionar

Broj postova : 782

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro sri ruj 23, 2015 3:09 pm

Ma iskreno, odkad smo prodali krave, ja mlijeko nisam koristila osim kad radim pire. A onda se pred desetak godina navukli na kapučino. I sada se troši samo za pire i kapučino. Ali se troši.
Imamo u selu mini siranu, otvorena prošle godine, i vidiš, i ja sam gotovanka - za sedam kuna mogu kupiti sviježe i s njim u prokuhavanje, ili razlijati u plastične čaše pa u ledenicu - ma sve je bolje od kupljenog - i izvaditi ga dok ga trebam.
Ma sad baš budem, u šalice od dva deci, i zaledim. Baš hoću, materemi - hoću. Ovo mi se već sve zgadilo. I to kao sviježe što kupujem - pa jebem mu, sviježe mlijeko je nekada imalo u dučanu trajnost dva dana - treći dan se vraćalo u tvornicu - sada ima tri ili četiri tjedna. A plačam ga isto sedam kuna.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar sri ruj 23, 2015 9:10 pm

I nakon toga postane mlijeko u praho od kojeg Ledo radi finiii sladič.

muhanicar
legionar

Broj postova : 3300

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro sri ruj 23, 2015 9:20 pm

A-uuuuuuuuu.....baš jučer smazasmo jedan maksi kvatrič. lupaozid

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Admin čet ruj 24, 2015 6:21 am

kravica je zakon , nema ljapše životinje ..uvjek kad dođem na selo prvo idem u štalu a onda pogledati roditelje ..jebate ja kao da sam rođen prije 100 godina

Admin
Admin

Broj postova : 7827

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet ruj 24, 2015 6:46 am

Budi sretan što si takav, mnogi pojma nemaju što to znači, i umrijeti će u svom svijetu betona u duši i oko sebe.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan čet ruj 24, 2015 9:14 pm

Da vam čiko proda po jednu, kravicu pa da imate friška mlijeka, nije skupo cheer cheer cheer

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet ruj 24, 2015 9:20 pm

Čuvaj za sebe. Vidiš da sikrave postale raritet, a budu uskoro vrijedile ko dukti.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan čet ruj 24, 2015 9:27 pm

Ma znam, pa opet će bit, "daj bosanac pošalji dvije litre mlijeka, isto ko za pekmez od jabuka"
Da se šta zdravog pojede!!"!

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro čet ruj 24, 2015 9:29 pm

Ne moraš slati, doći ću uzeti.
Samo čuvaj.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  gilan čet ruj 24, 2015 9:42 pm

Bujrum!!!, Mlijeko se nečuva, ujutro il uveče, je friško, ko nekad od Šeke!!!!!

gilan
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet ruj 25, 2015 9:24 am

A ti onda čuvaj krave.

A imali smo mi i Mucu i Tigru. jumpy jumpy jumpy

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

[Vrh]