još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

4 posters

Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek pon svi 30, 2016 11:28 pm

ПРОФЕСОР САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: "Турци су исмевали Србе муслимане, Бошњак значи празноглав, глуп!"

s 10/14/2015 17:27
, Друштво Издвојено Србија

Муслимани никада нису постали Турци јер су сачували свој матерњи језик, стару традицију и увек су знали своје порекло, каже историчар и професор Салих Селимовић за недељник Печат, појашњавајући узроке историјског раздора Срба муслиманске вероисповести и Срба православаца.

Професор историје Салих Селимовић из Сјенице (фото: Јутјуб принтскрин)

Историчар и професор Салих Селимовић врстан је познавалац тема везаних за српско-муслиманске односе и проблеме који су се „провлачили“ кроз нашу, не много срећну, балканску прошлост. Аутор је вредних књига, на десетине студија, научних радова о пореклу и историји Срба муслиманске вероисповести.

Објашњавајући питање порекла данашњих муслимана у Србији, БиХ, Црној Гори, Македонији, КиМ, питање њихових корена, указујући и на суштину и природу вишевековне неслоге Срба и муслимана, једног истог народа различитих вера, на почетку разговора, он каже:

„Данашњи муслимани, који су са простора бивше СФРЈ, у већини словенског су порекла. То је у науци неспорно, мада има и оних који би ‚хтели‘, реч је о босанском и делу рашких муслимана, да су богумилског порекла. Не знају или неће да знају да су богумили само једна хришћанска јерес, може се слободно рећи у православљу, а никако неки посебан богумилски народ. Ако је велики део босанских богумила дошао из Рашке, па они су могли да буду само Срби. Богумилством жели да се докаже нека стара посебност, ‚индивидуалитет‘ из којег се временом наводно конституисала бошњачка нација. Покушава да се докаже да постоји неки историјски ‚континуитет‘. Ако су српска племена била доминантна у Рашкој, Зети, Босни, Травунији, Захумљу, Неретви, Усори, Соли и створила српске средњовековне државе, што је у историјској науци неспорно, па којег би то онда могли бити порекла домаћи муслимани по доласку Турака Османлија, од којих ће примати ислам?, казује професор Селимовић.

Он додаје да су ислам прво прихватиле властелинске православне породице, као и трговци, занатлије и сточари власи у брдско-планинским пределима где је деловање Српске православне цркве било слабије.

"Знатан број хришћана је исламизиран и кроз данак у крви (девширма). Неки родитељи су урезивали крст на чело дечака или им ломили и секли прсте на десној руци како би их спасили да не буду одведени у Истамбул и постали „Турци“ јаничари. Вук Караџић је констатовао повлашћени положај оних који су прешли у ислам следећом реченицом: „Ако се ко од раје потурчи, одмах има сва права као и остали Турци; не само што га неће прекорити пређашњом вером него ће га још свако радије помоћи него рођеног Турчина.“

У руралним срединама исламизација је до краја 15. и половине 16. века била скоро непозната изузев западно од Пљеваља у пределу Буковица. У ретким случајевима, у неким паланкама и касабама, исламизација је попримила масовнији карактер и тај талас је потрајао до око 1540. И поред прихватања вере освајача никада домаћи муслимани нису заборавили матерњи језик, а у отменијим круговима се увек писало ћирилицом коју су често називали босанчица, беговско писмо или Стара Србија, како су је они сами називали. Ћирилица и српски језик су били у употреби и на турском двору, а Дубровник је у преписци са турским достојанственицима, који су били пореклом „наше горе лист“, користили ћирилицу и српски језик још од 1420 године!, тврди професор Селиховић и додаје и да је Султан Мехмед Фатих говорио и грчки и словенски, заправо српски.

И касније, када је дошло до радикалније исламизације, ипак су биле сачуване и многе хришћанске и уопште аутохтоне народне традиције и празници као што су Божић, Савиндан, Ђурђевдан, Видовдан, Младенци, каже овај историчар из Сјенице.

"У народном календару код муслимана, поготово у руралним срединама, све до данашњих дана се користи одредница од Божића или до Божића, за Видовдан, по Ђурђевдану или на Прокопље (св. Прокопије) неће да раде", додаје Селимовић.

Он додаје и да наши муслимани нису чином прихватања ислама постајали Турци. Они су и даље, без обзира на то којем друштвеном слоју припадали и на којим положајима се налазили, чували матерњи језик, писмо и многе народне обичаје из времена када су били хришћани, најчешће православци.

" Од етничких Турака су се увек разликовали. Ни Османлије у њих нису имали поверења, па су на везирски положај или неког главног паше скоро увек у Босанском пашалуку постављали Турке који су били пореклом Анадолци, Албанци, Грци, Бугари, Курди, Мађари, а наше су слали у удаљене провинције простране Империје. Турци су потцењивали и исмејавали муслимане називајући их Бошњацима, што у дословном преводу значи празноглав, глуп, тврдоглав. Дакле, муслимани нису третирани као прави Турци, а ни они сами у души се нису тако осећали. После престанка османлијске владавине они су се нашли „ни на небу, ни на земљи“. Осећали су несигурност и повлачили су се у себе. Многи нису могли да схвате и прихвате историјску реалност. Велика маса је била и потпуно анационална.

Ипак, известан број муслиманских интелектуалаца, трговаца и племства (аге и бегови) знали су за своје хришћанско српско порекло и покренули су питање националног освешћивања муслимана и враћања својим предачким коренима! Са друге стране, било је неразумевања од једног дела српске интелектуалне и политичке елите за тај процес! То је код многих муслимана изазвало револт, па су из нашег пословичног ината хтели бити свако, само не Срби. Такве околности нашим непријатељима су и те како одговарале и у том правцу су они спроводили бескрупулозну и веома ефикасну пропаганду, наглашава овај историчар из Сјенице и додаје:

"Српски национални корпус изгубио је огроман број муслимана чији су корени српски! Слично се догађало и са Србима католицима. Да завршим оном чувеном, још непревазиђеном констатацијом умног Меше Селимовића: „Отргнути смо, а нисмо прихваћени. Као рукавац што га је бујица одвојила од мајке ријеке, и нема више ни тока, ни ушћа, сувише мален да буде језеро, сувише велик да га земља упије", каже он и наглашава:

" Муслимани, који се од 1993. изјашњавају као Бошњаци, у Старој Рашкој и у БиХ, нису никада могли бити Турци, Иранци, Саудијци. Огроман је број муслимана који имају српска, односно словенска презимена. Бошњаштво из периода османске и аустроугарске владавине је промовисао освајач и окупатор из својих интереса. Ово сада је трећи пут да се наши муслимани опредељују да су Бошњаци. Не оспоравам право да се сваки човек, па тако и муслиман, национално изјасни или не изјасни, како хоће, па и као Бошњак. Друга је ствар синтетичко стварање националног колективитета. Ту се морају поштовати научно утемељене одреднице", каже Селиховић у свом интервјуу за лист Печат.

За крај свог интервјуа професор Селиховић је додао да муслиманима не могу да буду ближи ни Турци, ни Арапи, нити било који други народ од браће и суграђана Срба.

"Никада не би требало да заборавимо `Да је брат мио које вере био` и да `Ко неће брата за брата, хоће туђина за господара`", закључује професор Селиховић

PROFESOR MIDHAT RIĐANOVIĆ: Bošnjaštvo je najveće zlo koje je ikad pogodilo Bosanske Muslimane!
Bosanski lingvista kaže da prihvatajući nacionalno ime Bošnjak pravimo budale od svojih predaka, za koje implicitno kažemo da nisu znali svoje nacionalno ime, jer su, osim u početku osmanske vladavine, Bošnjaci bili svi stanovnici Bosne, kao i da je bošnjački jezik fantomski jezik

Da se nadovezem...dokazi za koje vam ne treba ni istorija ni nauka vec samo zdrav razum.
1.Prezivaju se na ,,ic,, .Sto bi se tako prezivali ako nisu Srbi,Hrvati ili bilo koji drugi Sloveni?Da li se Turci,Iranci,saudijci ili Eskimi prezivaju na,,ic,,?
2.Njihov poznati bokser se preziva Poturak.Samo mu prezime kaze sta su njegovi bili.
3.Govore srpskim jezikom ,a ne turskim,iranskim,...
4.Koliko to neke od njih boli,znamo...znate onog politicara Dzudzovica...nije mogao da svari sve ovo i to da su mu preci Srbi,pa je resio da promeni prezime u Dzudzo i to u poznim godinama...:).Sad u njemu vise tece turske a manje srpske

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  gilan uto svi 31, 2016 10:35 pm

Ova tema je otprilike poturena, da nekom nešto aludira, il da isprovocira, ja znam i sa čije strane, al čitanje i kopiranje nekih divljih portala il još kojeg čega je zadnje.
Naravno danas svaki političar(član neke stranke u vrhu) je doktoor a do juče je imo samo osam razreda,, ako je to satifsakcija za nečije razmišljanje na ćirilici???
Hoću da kažem, da gilan nikad nije bio taj jebeni bošnjak, koji su neki konji naturili tim muslimanima u BIH, tokom tih ratnih sranja.
Ko je koga i đe je ko koga prije 500-600 godina, živo me zaboli, sad da se ovaj forum počeo baviti i prebrojavanjem krvnih zrnaca, to nisam očekivo, istoriju pišu najviše budale i ludaci, a sad ako neko u tom uživa , nazdravlje.
Mene zabole k.... šta tamo neki Vučićev čoban iz Sjenice lupeta, i pravi neke svoje teze, tog na ovim postorima je zaista previše.
Pošto sam se otprilike pronašo u ovoj temi, i to s namjerom, hoću da kažem:
Gilan, nije Bošnjak, nikad bio niti će biti,
Gilan, je po nacionalnosti Bosanac, sa velikim B,(to neki znaju)
Gilan je po vjeroispovjesti ATEISTA,,
Neznam zašto, al vidim da su počeli neki niski udarci, ničim izazvani,
nikakav problem nije, ja ću da odstupim.

gilan
legionar

Broj postova : 785
Join date : 28.08.2015
Lokacija : bih

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek uto svi 31, 2016 11:10 pm

Za pacijente koji boluju od ,,stokholmskog sindroma,, ,sve ovo je istina.Istorija,nauka,pa i sam BBC je ovo nedavno potvrdio.Nema podmetanja.Podmetanje i laz su ,,bosnjaci,,i njihova ,,nacija,,od juce.
Ne treba ovde da se cita istorija,dovoljan je zdrav razum.
Sto se prezivate na ,,ic,, ?
Sto se vas poznati bokser preziva Poturak? Samo mu ime kaze sta su njegovi bili.
Sto govorite srpski ili hrvatski? A ne turski,iranski,...
To je istina.A ti samo se pokrij usima i tuguj.Lagali su tebe,pa sad moras i ti tvoje potomke.
Profa rekao istinu,kao i mnogi drugi,Mesa Selimovic,Kusturica i ostali likov koji i sada to priznaju...muftija Jusufspahic...itd

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek uto svi 31, 2016 11:13 pm

Ti si cobanin sa ispranim mozgom,a ovaj covek je profesor koji zna sta je istins,kao i svi uostalom.

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Admin sri lip 01, 2016 6:45 am

i da jesu , nek jesu ..ovi ili oni , reci ti bajo kaj se iz toga i oko toga može izroditi , to bi meni bilo zanimljivo?

Admin
Admin

Broj postova : 7838
Join date : 04.12.2011

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek sri lip 01, 2016 3:20 pm

Pa,izrodila se falsifikovana,,nacija,, i fantomski jezik. Ja cu uvek i svuda da se borim za istinu a ne za laz.Svet funkcionise tako da kada se laz ponovi 1000 puta,postaje istina,slazes se?

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek sri lip 01, 2016 3:24 pm

Evo,vidis,ovaj sto je cuo istinu i sam zna da je tako,ali je svoje argumente,pretocio u recenicu u kojoj pljuje po coveku koji je profesor istorije i njegov brat po veri.

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek sri lip 01, 2016 3:36 pm

Ok,napravio sam omasku ovaj se izjasnio kao ateista a profa je musliman.

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Admin sri lip 01, 2016 6:39 pm

možda je i 2profi" netko 100 put rekao krivo pa sad jurca uokolo govoreči krivo .

ZApravo ako gledaš u rikverc treba gledati i dalje nego tebi ili profi odgovara .
zapravo mene ta tematika uopče ne zanim , ne znam pošteno ni svoje korjene pa nekako živim .

Dokazano je samo i tome vjerujem da budale čine napredak , u to ime samo naprijed amen

Admin
Admin

Broj postova : 7838
Join date : 04.12.2011

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek čet lip 02, 2016 3:22 pm

Vidim da mi se obracas kao ,,admin ,, .Pa,pokusavas da me vredjas ovom zadnjom recenicom...onda kapiram da posto ti to mozes kao administrator ,da je ovde to dozvoljeno.Pa da ti ne ostanem duzan...ti si potpuni kreten i glupak,pises o necemu o cemu pojma nemas...dzaba debilima da crtamo i bojimo...ajde,sad me fukarski banuj.
Ovaj tekst je ionako na svim svetskim forumima ,,istorija,, ,,religija,,

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek čet lip 02, 2016 3:38 pm

Vidim da nemas pojma o istorijskom cinjenicama,pa lupas,,,profi neko rekao,,...ne bi trebalo da se hvalis svojim neznanjem

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Admin pet lip 03, 2016 7:25 am

ovo nije forum u kojem se banira radi takvih gluposti , pa ja valjda bolje zna tko sam i kaj sam nego ti ...zapravo si me nahvalio .

U ovim našim prostorima se šalju uvrede kao blagoslov , zato nas povijest ne cjeni .Admin
Admin

Broj postova : 7838
Join date : 04.12.2011

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek pet lip 03, 2016 3:37 pm

Dobro,ako sam te nahvalio,neka ostane na tome...uzivaj . Nadam se da znas ko si?A mozda i ne? Evo da te malo zaintrigiram,(a to kao potvrdu mozes da nadjes na netu),elem,vas profesor genetike na zagrebackom sveucilistu ili univerzitetu,zajedno sa svojim saradnicima,je dokazao da su Hrvati ustvari nastali od Srba.Naravno bili su zateceni ovim saznanjem,pa su isprva krili to,ali su na kraju resili da objave ovu informaciju.Ako meni ne verujes,nadji na netu sve ove cinjenice,samo nemoj da kazes da je i taj vas profa ,,tutumrak,, i da nema pojma o genetici.

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Admin pet lip 03, 2016 4:48 pm

tko smo bili , od čega smo nastali , danas nije bitno .

danas je bitno da smo netko i kad nam netko kaže na koju stranu okrenuti cijevi vrlo brzo zauzmemo stav

i ako smo nastali od srba , zar da spustim ruke kad srbin podigne nož ?
veči su teret njemu krvave ruke nego meni podignut križ amen

Admin
Admin

Broj postova : 7838
Join date : 04.12.2011

https://slobodni.forumcroatian.com

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty ....

Postaj  stendek sub lip 04, 2016 1:08 pm

stalno manipulises istinom i uskaces sam sebi u stomak...
da se istina zna ,onda se cev ne bi tako lako okretala ka onom drugom..
a za noz i krst...sta da ti kazem ,to je vasa parola ..znaju to i ona mala deca u najozlaglosenijem logoru za decu...tj jedinom u svetu...a i ostali koji su tamo stradali.Znaju svi za Jasenovac,iako sramno pokusavate kao drzava da prikrijete taj najumobolniji deo vase istorije.Ali znamo i mi istinu...tako da ste vi mnogo vise dizali noz u ime krsta od nas.I ti znas da je to istina,kao i svi ,uostalom...
vidis,uvek te pobedim istinom

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Bobić sub lip 04, 2016 2:03 pm

Istina je relativno pojam,,,
ali nisam ja za ovu temu jer ovdje se bolesno vjeruje u ono sto im utuvise u glavu,,,
ne mislim samo da se vjeruje nego se i uvjerava druge,,,
Bobić
Bobić
legionar

Broj postova : 2390
Join date : 08.02.2014

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek sub lip 04, 2016 2:16 pm

Ja znam sta je istina za razliku od tebe koji zivis u lazima koje si izabrao ili ti nametnuli.Ne trudim se uopste da te ista uveravam,samo sam ti prezentovao cinjenice...naravno,ti mozes da kazes,primera radi,da Jasenovac i ne postoji,ali istinu ne mozes da ubijes.
Veruj usta hoces,tvoja stvar.Kapiram zasto se povlacis,pobedih te istinom i cinjenicama.Kako,god,ipak si mi cool tip ;)

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Bobić ned lip 05, 2016 10:19 pm

stendek je napisao/la:Ja znam sta je istina za

[You must be registered and logged in to see this image.]
Da nisam dobre volje ko sto jesam reko bi ti "ma znas ti moj kurac" ali eto dobre sam volje pa ti kazem
[You must be registered and logged in to see this image.]
bravo majstore dotuko si me istinom i sad sam sav potisten i jadan jer i u meni cuci neki tamo daleki srbin, al brate nemoj me vise uveravati jer na kraju ce jos ispasti da i poneki kinez bude u meni ili japanac cak pa bi se u meni mogo i neki ninđa probuditi pa si onda brate moj najebo,,,

ovo brate moj nije radi toga sto u meni cuci neki srbin vec zato jer smo braca po Kristu,,,
al nemoj se sad nadovezati jos i na vjeru jer ivak mi se neda tvoje postove citati,,,
zato brate

[You must be registered and logged in to see this image.]
Bobić
Bobić
legionar

Broj postova : 2390
Join date : 08.02.2014

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  stendek pon lip 06, 2016 1:58 pm

Pa,ok...braca smo po Hristu i to sto sam ja Srbin,pravoslavac ,ne znaci da sam bolji covek i hriscanin od tebe Hrvata katolika...ili obrnuto.Nisa ja tako nesto ni zeleo da potezem,vec se svuda i uvek zalazem za istinu.I pisao sam mnogo toga i na forumima Srpske Pravoslavne Crkve,kritikujuci,ali iskljucivo cinjenicama to sto se okultni simboli ,koje su masoni infiltrirali, pojavljuju u srpskim hramovima i prozvao sve koji o tome cute.
Sto se Hrista tice,upravo je on rekao:'' upoznacete Istinu i Istina ce vas osloboditi,,Naravno on je to rekao za sebe i veru u Hrista ,a ne za to sto sam ja postovao ovde,ali to moze da se odnosi i na univerzalnu istinu.
Pozdrav za bracu po Hristu ;)

stendek

Broj postova : 12
Join date : 30.05.2016

[Vrh] Go down

istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama) Empty Re: istina o ,,Bosnjacima,,(poturicama)

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.