Pekmez od šljiva
+2
Admin
pitijacro
6 posters
Stranica 1 / 2.
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Pekmez od šljiva
Gajbica od petnaest kila
[You must be registered and logged in to see this link.]
Nešto se zmiksalo pa peklo u rerni
A nešto se zmiksalo pa kuhalo u rajnglama
Pečeno nakon tri sata - kad ga se pogrne na kup, tako i ostane
Ovako kuhati ne bi trebalo
A ovako se to radi
- e. kvrgu, sliku čistih nezagorelih rajngli mi nije učitalo.
Krajnji rezultat
Nešto se zmiksalo pa peklo u rerni
A nešto se zmiksalo pa kuhalo u rajnglama
Pečeno nakon tri sata - kad ga se pogrne na kup, tako i ostane
Ovako kuhati ne bi trebalo
A ovako se to radi
- e. kvrgu, sliku čistih nezagorelih rajngli mi nije učitalo.
Krajnji rezultat
pitijacro- legionar
- Broj postova : 8911
Re: Pekmez od šljiva
Od petnaest kila šljiva, sveukupno deset teglica pekmeza, s time da smo jednu već pojeli.
Sada, to su teglice od osamsto grama, pa ispada osam kila pekmeza. Šljive bile po četiri kune, ali samo zato jer sam dobra sa prodavačem, inače su po šest.,Obzirom da takva teglica u dučanu ima bezobrazno visoku cijenu od tridesetak kuna, i da u njoj ima četerdeset posto šečera, ovo je ispalo super.
Inače, da sam to radila drugačije, nasipala šečera, ukuhavala SAMO POL SATA DA DOBIJE BOJU, UBACILA KONZERVANS I NEŠTO NA BAZI PEKTINA da se zgusne, bilo bi toga puno više, ali eto, nisam. Ne želim jesti ništa šta nije voće. Iako će to najvećim djelom pojesti moj muž. Ma sretan je bio ko mala beba dok je jučer teglicu maznuo.
Baš je finii, osvježavajuče kiseloslatki, a sad, nek me nitko ne pita koliko će to dugo moći stajati a da se ne pokvari. Ne znam, znam da pekmez u špajzu kod nas nikada nije izdržao dulje od Nove Godine, kolko bi ga god bilo, a znala sam po tridesetak teglica nekada napraviti. Samo se ne sjećam jel sam metala konzervans, sada neću ama baš ništa, pasterizacija nakon ukuhavanja u pečnici na devedeset stupnjeva dva sata, pa kako Bog da.
Sada, to su teglice od osamsto grama, pa ispada osam kila pekmeza. Šljive bile po četiri kune, ali samo zato jer sam dobra sa prodavačem, inače su po šest.,Obzirom da takva teglica u dučanu ima bezobrazno visoku cijenu od tridesetak kuna, i da u njoj ima četerdeset posto šečera, ovo je ispalo super.
Inače, da sam to radila drugačije, nasipala šečera, ukuhavala SAMO POL SATA DA DOBIJE BOJU, UBACILA KONZERVANS I NEŠTO NA BAZI PEKTINA da se zgusne, bilo bi toga puno više, ali eto, nisam. Ne želim jesti ništa šta nije voće. Iako će to najvećim djelom pojesti moj muž. Ma sretan je bio ko mala beba dok je jučer teglicu maznuo.
Baš je finii, osvježavajuče kiseloslatki, a sad, nek me nitko ne pita koliko će to dugo moći stajati a da se ne pokvari. Ne znam, znam da pekmez u špajzu kod nas nikada nije izdržao dulje od Nove Godine, kolko bi ga god bilo, a znala sam po tridesetak teglica nekada napraviti. Samo se ne sjećam jel sam metala konzervans, sada neću ama baš ništa, pasterizacija nakon ukuhavanja u pečnici na devedeset stupnjeva dva sata, pa kako Bog da.
pitijacro- legionar
poklopce prije zatvaranja također prokuhaj u vodi ....
Ja punim vruču smjesu u zagrijane staklenke ..i to zagrijane tako da se pekmez još peče u njima(ili ajvar ) ..tako naovarenu flašicu zatvorim s prokuhanim poklopcem ..tako zatvorenu vračam u rol i pustim da se hladi do drugi dan .
ima na sofu slika klješta koje sam radio za hvatanje vručih flašica
Ja punim vruču smjesu u zagrijane staklenke ..i to zagrijane tako da se pekmez još peče u njima(ili ajvar ) ..tako naovarenu flašicu zatvorim s prokuhanim poklopcem ..tako zatvorenu vračam u rol i pustim da se hladi do drugi dan .
ima na sofu slika klješta koje sam radio za hvatanje vručih flašica
Ja iskorištene flašice uvijek operem, pa ih vrućom vodom oplavim i okrenem na papirni ručnik da se dobro osuše. Poklopce isto tako, i evo, od svih, samo su dvije bile malo pjesnive, i to samo poklopci,, jer sam ih očito prerano zatvorila i stavila u špajz. Tako zatvorene ostanu čiste i bez bakterija.
Gotov je pekmez, još je u rerni na pasterizaciji, ostati će tako do sutra ujutro, dok se potpuno ne ohladi, pa će u špajz.
Navečer idem u Gramu kupiti teglice za ajvar. Valjda me vlovila megalomanije - sad budem ja sve - i pekmez, i ajvar, a vjerojatno i male krastavce. A i papriku.
Ajvar nisam još nikada radila.
Gotov je pekmez, još je u rerni na pasterizaciji, ostati će tako do sutra ujutro, dok se potpuno ne ohladi, pa će u špajz.
Navečer idem u Gramu kupiti teglice za ajvar. Valjda me vlovila megalomanije - sad budem ja sve - i pekmez, i ajvar, a vjerojatno i male krastavce. A i papriku.
Ajvar nisam još nikada radila.
pitijacro- legionar
kad voda hlapi postaje lakša od zraka i ide prema gore . ako su staklenke naopačke para ne može proči kroz staklo
Ne možeš prerano zatvoriti staklenke ,
Plus zatvaranjem toplih staklenki dobijaš dodatni efekt takozvani povlačenja poklopca . Dakle kad se smjesa u staklenki hladi smanjuje joj se volumen , za posljednicu ima da se u stakelnci iznad mase stvara vakum , taj vakum je sila koja drži poklopac priljubljen uz vrh staklenke ..
To je tako velika sila da je poslje teško rukom otvoriti stakelnku dok se malo "nožem" ne nadigne poklopac ..ako je tiho kod otvaranja čuje se šištanje tj čuje se ulazak zraka u staklenku ...
Povučen poklopac je ujedno znak da staklenka dobro brtvi i da unutra ne može uči svježi zrak koje je potencijalno zaražen .
Netko ne prokuhava poklopce nego kad napuni stakelnke okreče staklenku pa toplina smjese pastrerizira polopac i zrak iznad smjese .
Ne možeš prerano zatvoriti staklenke ,
Plus zatvaranjem toplih staklenki dobijaš dodatni efekt takozvani povlačenja poklopca . Dakle kad se smjesa u staklenki hladi smanjuje joj se volumen , za posljednicu ima da se u stakelnci iznad mase stvara vakum , taj vakum je sila koja drži poklopac priljubljen uz vrh staklenke ..
To je tako velika sila da je poslje teško rukom otvoriti stakelnku dok se malo "nožem" ne nadigne poklopac ..ako je tiho kod otvaranja čuje se šištanje tj čuje se ulazak zraka u staklenku ...
Povučen poklopac je ujedno znak da staklenka dobro brtvi i da unutra ne može uči svježi zrak koje je potencijalno zaražen .
Netko ne prokuhava poklopce nego kad napuni stakelnke okreče staklenku pa toplina smjese pastrerizira polopac i zrak iznad smjese .
E pa nisi računao da su staklenke na papirnatom ručniku, i da ih ja dok se iscjede pomaknem na suhi dio, i tu se osuše do kraja. Papir upije vodu i paru - hehe, para se kondenzira gore i ode opet kao voda dolje.
A jesam tople, zapravo vruće staklenke sam zatvorila, i stavila u rernu, sada su još u njoj,,već su pomalo ohlađene, onako tople su, i jednu sam uzela i otvorila - baš je teško išla, baš sam se namučila da je otvorim. Eto smo teglicu opet pojeli, ako ja to ne maknem sa očiju neće to niti branje kukuruza dočekati, a kamoli novu godinu.
A jesam tople, zapravo vruće staklenke sam zatvorila, i stavila u rernu, sada su još u njoj,,već su pomalo ohlađene, onako tople su, i jednu sam uzela i otvorila - baš je teško išla, baš sam se namučila da je otvorim. Eto smo teglicu opet pojeli, ako ja to ne maknem sa očiju neće to niti branje kukuruza dočekati, a kamoli novu godinu.
pitijacro- legionar
Šta je Muhač, i ti nebi ovo mogo jesti (zbog šećera)???
gilan- legionar
- Broj postova : 782
ne zbog šečera nego zbog zubi
ma znam ja vas , vi bi i mlijeko pili kad bi krava večerala grožđe
ma znam ja vas , vi bi i mlijeko pili kad bi krava večerala grožđe
Kaje zmotaanci, samo se vi smijte. To je fini pekmez da prste poližeš. Možeš cijelu teglicu u jednom dahu bez trunčice kruha pojesti. Ajd vi kupovni tako pojedite. Želudac vam eksplodira, a prdili budete ko konji.
Šečera bi vi, a?
Šečera bi vi, a?
pitijacro- legionar
radilo se i pekmez , fenomenalan , ne stignem peč palačinke
možda da je mrvicu gušči, ali kad se maže iz frižidera taman
možda da je mrvicu gušči, ali kad se maže iz frižidera taman
No, pa otkriij tajnu kako je nastao.
pitijacro- legionar
ma ja to po seljački , 6 kila šljiva ( od toga je bilo trulo desetak-dvanest komada ), tri vanili šečera , pola deci ruma , jedan limun bez korice i malo preko kilo i po šečera
----Bah! Šečer.
Moj pekmez je pol tržnice pohvalilo, pol ga nije probalo, a jedna se kiselo napravila.
Ali ta je radila pekmez sa petnaest kila šljiva i sedam kila šečera.
Moj pekmez je pol tržnice pohvalilo, pol ga nije probalo, a jedna se kiselo napravila.
Ali ta je radila pekmez sa petnaest kila šljiva i sedam kila šečera.
pitijacro- legionar
2-1 i je uobičajni omjer šečera i šljiva ..
šečer čuva pekmez ..i šečer u pekmezu mora kristalizirati a ne fermentirati , treba istražiti pod kojim uvjetima kreče krisalizacija , odnosno fermentacija ?
šečer čuva pekmez ..i šečer u pekmezu mora kristalizirati a ne fermentirati , treba istražiti pod kojim uvjetima kreče krisalizacija , odnosno fermentacija ?
Admin je napisao/la:radilo se i pekmez...........
Htjedoh, pa zaboravih reći - vidi se da si dobro miješao.
pitijacro- legionar
Onda bude mojih nekoliko teglica iz velikog lonca aromatično u punom smislu riječi.
pitijacro- legionar
Kuhana treća tura pekmeza od šljiva - e, ovo je sada ono pravo - zagrabiš ga kuhačom, digneš, a on ostane gore.
Na osam kila šljiva ništa ničega i skoro trifrtalj deci ruma. Bih ja bila sunula unutra i ostalo ali me strašno zanimalo kakvog je okusa rum, pa sam si ostavila da probam. Miris mu je jako privlačan, ali okus mu je diskutabilan. A i prilično djelotvorno djeluje na donje ekstremitete i na guzu - guzi ne da dići se sa stolice. Jebiga.
Slike večeras - dok mi se oči razbistre.
Na osam kila šljiva ništa ničega i skoro trifrtalj deci ruma. Bih ja bila sunula unutra i ostalo ali me strašno zanimalo kakvog je okusa rum, pa sam si ostavila da probam. Miris mu je jako privlačan, ali okus mu je diskutabilan. A i prilično djelotvorno djeluje na donje ekstremitete i na guzu - guzi ne da dići se sa stolice. Jebiga.
Slike večeras - dok mi se oči razbistre.
pitijacro- legionar
Sačekaćemo mi par dana,
dok ti se oči ne razbistre
dok ti se oči ne razbistre
gilan- legionar
- Broj postova : 782
Ovo je treća tura pekmeza, najbolja od svih, zbilja ono pravo - osam kila šljiva, osam teglica od 375 grama. Sladak, bez mrve šečera, gust, ljepljiv, tvrd. Samo za nas i posebno drage goste.
pitijacro- legionar
Upravo sam otvorila i pojela pola zadnje teglice pekmeza od šljiva. Predivno kiselkastog, napravljenog bez trunke šečera.
potpuno zdravog, bez bilo kakvog traga mogućnosti kvarenja.
Imam dokaz da nema potrebe dodavati šečer niti kao konzervans, a niti kao poboljšivač okusa. Da nismo bili toliko proždrljivi, mogla sam ostaviti jednu teglicu do slijedeće sezone, uvjerena sam da bi ostala zdrava.
potpuno zdravog, bez bilo kakvog traga mogućnosti kvarenja.
Imam dokaz da nema potrebe dodavati šečer niti kao konzervans, a niti kao poboljšivač okusa. Da nismo bili toliko proždrljivi, mogla sam ostaviti jednu teglicu do slijedeće sezone, uvjerena sam da bi ostala zdrava.
pitijacro- legionar
to ti nije nikakav dokaz , to u znali i stari rimljani .
Šečer treba da se ne pokvari ovako otvoren , pokvario se bude i u frižideru , probaj ako ne vjeruješ
Šečer treba da se ne pokvari ovako otvoren , pokvario se bude i u frižideru , probaj ako ne vjeruješ
Ma šta, to kad se otvori, to se ili odmah ili u par dana i pojede, većinu sam stavila u male teglice, a one velike smo pojeli već odavno.
Ma neću ja stavljati šećera nikada, nikada niti nisam, mi smo navikli tako. Znam da većini ljudi to jednostavno nije dobro za jesti, ali kada navikneš, postane ti normalno.
Ma neću ja stavljati šećera nikada, nikada niti nisam, mi smo navikli tako. Znam da većini ljudi to jednostavno nije dobro za jesti, ali kada navikneš, postane ti normalno.
pitijacro- legionar
Stranica 1 / 2. • 1, 2
Stranica 1 / 2.