krumpir
+12
Admin
Bobić
mtd001
zoki
2 UglliDriver
Imbra
prkanjac
ilegalac
Ti ga na
jeffy
mario
muhanicar
16 posters
Stranica 17 / 33.
Stranica 17 / 33. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 25 ... 33
Re: krumpir
I tako,trenutak istine je tu.
Krumpir se vade,pa ajmo se malo kurčiti ove godine.Konja za trku mamo....
ovo je od danas - ovo je prestrašno kolko zemlje na traku ide - to se jednostavno nemore odraditi normalno.Dva dana beremo krumpir i već smo se dva puta posvađali na rastavu braka,a slijedi nam još najmanje četiri.Mislim,dana berbe,a kaj se svađa tiče.....vidjet ćemo....
[img][You must be registered and logged in to see this link.][/img]
A ovo je od jučer - Belarosa -
Eto,to bi za sada bilo to.
Ajmo dečki,sad bih ja htjela vidjeti koliki su vaši.Tko će prvi?
Krumpir se vade,pa ajmo se malo kurčiti ove godine.Konja za trku mamo....
ovo je od danas - ovo je prestrašno kolko zemlje na traku ide - to se jednostavno nemore odraditi normalno.Dva dana beremo krumpir i već smo se dva puta posvađali na rastavu braka,a slijedi nam još najmanje četiri.Mislim,dana berbe,a kaj se svađa tiče.....vidjet ćemo....
A ovo je od jučer - Belarosa -
Eto,to bi za sada bilo to.
Ajmo dečki,sad bih ja htjela vidjeti koliki su vaši.Tko će prvi?
pitijacro- legionar
- Broj postova : 8911
MOj nije za javno prikazivanje,,, [You must be registered and logged in to see this link.]
Moj je ipak samo za reprodukciju, pa ono ak' nekom zatreba dogovorimo se,,,
inace krumpir ti je krasan, za svaku pohvalu,,,
ali ipak za moj ukus malo preveelik,,,
kod nas kazu da su najljepsi oni koji u zensku saku stanu i malo vire,,,
Moj je ipak samo za reprodukciju, pa ono ak' nekom zatreba dogovorimo se,,,
inace krumpir ti je krasan, za svaku pohvalu,,,
ali ipak za moj ukus malo preveelik,,,
kod nas kazu da su najljepsi oni koji u zensku saku stanu i malo vire,,,
Bobić- legionar
- Broj postova : 2388
A vidi kako sam jučer prijepodne vrijedna bila - pripremila sam si krumpire za sadnju na proljeće - ovi mi budu za plastenik,tu idu najkrupniji,sitnije budem si za vanjsku sadnju,oni su u podrumu,zaboravila sam ih poslikati - to inače nije važno,važno je samo zbog količine koju sam napravila da se malo pizdim (nemogu reći kurčim jer ka sam žensko,nemam,ono,neg ono,pa se mogu samo pizdit a ne kurčit)koliko sam vrijedna u tako kratkom vremenu ko što je prijepodne bila,i ručak uz to skuhala,i na forumima vrijeme izgubila.....eh - ak se budem udavala,da se zna.......ak tko želi......
Bobič,to kaj ti za reprodukciju imaš,to već znamo,u poljoprivredi ti je tehnčar sada nula.Vremena su se promijeiila,za poljoprivredu sada treba visoka sprema - široki obim znanja, tak da ti mi poljoprivrednice sada pucamo najmanje na magisterij,a i doktorat nije na odmet.Ni više kak je negadar bilo......
Ipak ti pokaži ako imaš kaj,nije vrag da samo lješnjake uzgajaš.
A vidi kako sam jučer prijepodne vrijedna bila - pripremila sam si krumpire za sadnju na proljeće - ovi mi budu za plastenik,tu idu najkrupniji,sitnije budem si za vanjsku sadnju,oni su u podrumu,zaboravila sam ih poslikati - to inače nije važno,važno je samo zbog količine koju sam napravila da se malo pizdim (nemogu reći kurčim jer ka sam žensko,nemam,ono,neg ono,pa se mogu samo pizdit a ne kurčit)koliko sam vrijedna u tako kratkom vremenu ko što je prijepodne bila,i ručak uz to skuhala,i na forumima vrijeme izgubila.....eh - ak se budem udavala,da se zna.......ak tko želi......
Bobič,to kaj ti za reprodukciju imaš,to već znamo,u poljoprivredi ti je tehnčar sada nula.Vremena su se promijeiila,za poljoprivredu sada treba visoka sprema - široki obim znanja, tak da ti mi poljoprivrednice sada pucamo najmanje na magisterij,a i doktorat nije na odmet.Ni više kak je negadar bilo......
Ipak ti pokaži ako imaš kaj,nije vrag da samo lješnjake uzgajaš.
pitijacro- legionar
Ja se tebi već bojim nešto dati.Šta god mojega u tvoje ruke dođe ispadne loše.
pitijacro- legionar
A neznam - polako postajm ateista.....
pitijacro- legionar
[You must be registered and logged in to see this link.]
E,ovako ja svaki puta ove godine.Ako mi sada krumpiri ne dojade,nikada neće.Ovo je jednostavno nemoguće raditi.Neznam kako samo stignem......
E,ovako ja svaki puta ove godine.Ako mi sada krumpiri ne dojade,nikada neće.Ovo je jednostavno nemoguće raditi.Neznam kako samo stignem......
pitijacro- legionar
to če tri dana toplica i romantična večera sve riješiti
Za tolice predlažem varaždinske a restoran noma
Za tolice predlažem varaždinske a restoran noma
Varaždinske, ali Rimske, definitivno su u boljem stanju od Minervi i Termi skupa .....
O kojem se restoranu piše nemogu dešifrirati.
Lepi kruumpiriči, nema kaj. Brat bratu trojka, ako ne i mršava četvorka.
Da se razumijemo, ja sam se prvi predbilježil na sjemenski, o sortama bumo na pp
O kojem se restoranu piše nemogu dešifrirati.
Lepi kruumpiriči, nema kaj. Brat bratu trojka, ako ne i mršava četvorka.
Da se razumijemo, ja sam se prvi predbilježil na sjemenski, o sortama bumo na pp
muhanicar- legionar
- Broj postova : 3300
Toplice ćemo po zimi.Sada prvo Bučijada u Ivaniču u nedjelju,drugu u Lovran na kestene......
A romantiku ja napravim i doma kad se sjetim - eh,ak nekome treba savjet kako,sam nek pita.
Nažalost čekaju me još tri ovakva dana.Možda u petak popodne ako se bude moglo - padala je opet noćas kiša,ako ne onda u ponedeljak .....
No,i nitko nebude rekao - Piticeeee,kak to tebi ideeeee......još sam ja cura zaudaju,eeeee......u vražju mater kak mi je teško to raditi......
Pogodio si muhič,baš si pogodio veličinu.Krumpirova.Sam su malo gnjecavi,truliti počeli......
Kak smo se polakomili za sjemenskim,a?Bumo vidli.Ak bute dobri,možda vas upišem na listu prioriteta.
A romantiku ja napravim i doma kad se sjetim - eh,ak nekome treba savjet kako,sam nek pita.
Nažalost čekaju me još tri ovakva dana.Možda u petak popodne ako se bude moglo - padala je opet noćas kiša,ako ne onda u ponedeljak .....
No,i nitko nebude rekao - Piticeeee,kak to tebi ideeeee......još sam ja cura zaudaju,eeeee......u vražju mater kak mi je teško to raditi......
Pogodio si muhič,baš si pogodio veličinu.Krumpirova.Sam su malo gnjecavi,truliti počeli......
Kak smo se polakomili za sjemenskim,a?Bumo vidli.Ak bute dobri,možda vas upišem na listu prioriteta.
pitijacro- legionar
Eh ovako - davno tamo nekih dana u konspirativnoj prepisci zamolio mene forumaš Bobić pojedinosti za uspješno gajenje,sa vrhunskim prinosima naravno,krumpira.I ja obečala pa zaboravila.Evo me pričepio opet,konspirativno dakako, pa ajd da riješimo enigmu uspješnih proizvođača natanane.
E moj Bobić,za uspješni uzgoj pripreme počinju još najesen.Jednim lijepim,finim oranjem na dubinu,po mogućnosti na bar trideset cm,a nebi bilo loše,ako postoji mogućnost i pet cm dublje.I to onak grdo - jedna brazda visoka,druga malo niža.Sad bi vrsni orači skočili na zadnje dvije i graknuli - tak se ne ore,brazde se moraju zasipavati. Brus.(to oni misle da je kušt izorati zasipano - figac - pravi kušt je izorati neravno.Eh,zašto visoko - niska brazda.Razlog je vrlo jednostavan - iako se svaka zimska brazda uvijek i jedino ispravno ore visoko niskim stilom - prvo zato jer će se tako lakše i jednomjernije skupljati i deponirati zimska vlaga koja će u uvjetima eventualno sušnog proljeća i početka ljeta biti veoma bitna za kulturu, a drugo zato jer je krumpir ranoproljetna kultura koja zahtjeva rano izlaženje teškim strojevima na njivu.Pa će tako izorane brazde omogućiti lakše sušenje i gubljenje viška površinske vlage i prosušivanje oraničnog sloja njive.Ilitiga omogućiti sadnju u najranijem mogućem terminu.Što za sobom povlači i najraniju moguću berbu sa najpovoljnijim financijskim efektom. Kada smo kod oranja,tu još treba reći da je vrlo poželjno - zapravo je to jedan od uvjeta - prije oranja rasipati stajski gnoj - ili kakav se ima,ili ako ima mogućnosti nabaviti pileći.Bez obzira što ti bilo koji stručnjak rekao i kako god svoje tvrdnje elaborirao - vjeruj da ja pileći gnoj za krumpir zakon,i svi ostali (za ovčji ne tvrdim jer nemam iskustva) mu nisu do koljena.
Evo smo odradili pripremu,pa ćemo drugi puta preći na predsjtvene radove.
E moj Bobić,za uspješni uzgoj pripreme počinju još najesen.Jednim lijepim,finim oranjem na dubinu,po mogućnosti na bar trideset cm,a nebi bilo loše,ako postoji mogućnost i pet cm dublje.I to onak grdo - jedna brazda visoka,druga malo niža.Sad bi vrsni orači skočili na zadnje dvije i graknuli - tak se ne ore,brazde se moraju zasipavati. Brus.(to oni misle da je kušt izorati zasipano - figac - pravi kušt je izorati neravno.Eh,zašto visoko - niska brazda.Razlog je vrlo jednostavan - iako se svaka zimska brazda uvijek i jedino ispravno ore visoko niskim stilom - prvo zato jer će se tako lakše i jednomjernije skupljati i deponirati zimska vlaga koja će u uvjetima eventualno sušnog proljeća i početka ljeta biti veoma bitna za kulturu, a drugo zato jer je krumpir ranoproljetna kultura koja zahtjeva rano izlaženje teškim strojevima na njivu.Pa će tako izorane brazde omogućiti lakše sušenje i gubljenje viška površinske vlage i prosušivanje oraničnog sloja njive.Ilitiga omogućiti sadnju u najranijem mogućem terminu.Što za sobom povlači i najraniju moguću berbu sa najpovoljnijim financijskim efektom. Kada smo kod oranja,tu još treba reći da je vrlo poželjno - zapravo je to jedan od uvjeta - prije oranja rasipati stajski gnoj - ili kakav se ima,ili ako ima mogućnosti nabaviti pileći.Bez obzira što ti bilo koji stručnjak rekao i kako god svoje tvrdnje elaborirao - vjeruj da ja pileći gnoj za krumpir zakon,i svi ostali (za ovčji ne tvrdim jer nemam iskustva) mu nisu do koljena.
Evo smo odradili pripremu,pa ćemo drugi puta preći na predsjtvene radove.
pitijacro- legionar
Koja je predkultura najbolja za krumpir?
plodored, koliko godina krumpir smije uzastopno ici na istom zemljistu?
ako govorimo o vlastitom vrtu (dakle relativno maloj povrsini) je li dovoljno da ga se sadi jedne godine na jednoj strani, druge godine na sredini a trece na drugoj strani pa opet Jovo nanovo?
ili eventualno samo vamo-tamo,,,
ajmo sad na osnovnu gnojidbu buduci da samo je se vec dotakli, karikirajmo, koliko bi na hektar trebalo stajnjaka, koliko i koje formulacije kompleksnih gnojiva, lako si ja preracunam za velicinu (kvadraturu) sa kojom raspolazem,,,
ako govorimo o vlastitom vrtu (dakle relativno maloj povrsini) je li dovoljno da ga se sadi jedne godine na jednoj strani, druge godine na sredini a trece na drugoj strani pa opet Jovo nanovo?
ajmo sad na osnovnu gnojidbu buduci da samo je se vec dotakli, karikirajmo, koliko bi na hektar trebalo stajnjaka, koliko i koje formulacije kompleksnih gnojiva, lako si ja preracunam za velicinu (kvadraturu) sa kojom raspolazem,,,
Bobić- legionar
Bumo to ili kasnije - ovismo jel se budem zadržala kod susjede na kapučinu i jel budem mogla u plasteniku po salati čupati mišjakinju i jel mi nebu hladno u podrumu prebirati sjemenske krumpire - ili navečer opet.
Ali,evo,sad ti javno obećajem da ću te u znaju dovesti do kraja ko pravo znano žendko čeljade koje je od riječi i znanja.
Ali,evo,sad ti javno obećajem da ću te u znaju dovesti do kraja ko pravo znano žendko čeljade koje je od riječi i znanja.
pitijacro- legionar
ak' se zadrzimo samo na teoriji bu slabe vajde,,,
ti bi mene trebala pozvati da vidim cjelokupni proces proizvodnje
i kusanje se, normalno, podrazumijeva,,,
govorimo o kalamperu, da me se nebi krivo shvatilo,,,
ti bi mene trebala pozvati da vidim cjelokupni proces proizvodnje
i kusanje se, normalno, podrazumijeva,,,
govorimo o kalamperu, da me se nebi krivo shvatilo,,,
Bobić- legionar
Naravno - hladnom,na vrućem.
da nebi netko krivo shvatil.
da nebi netko krivo shvatil.
pitijacro- legionar
Bobić je napisao/la:Koja je predkultura najbolja za krumpir?
Hajmo dalje.
Bobić pita za predkulturu.
Zapravo bi najidealnije bilo nakon skidanja pšenice posijati neku leguminozu,uljnu rotkvu,ma bilo koju uljanu repicu - zelenu masu koja će se usitniti i najesen duboko zaorati.Ima jedna zelena gnojidba koja je zanemarena i rijetko se spominje - gorušica - koja ima višestruki povoljni učinak na pripremu tla za sadnju krumpira.I bilo koje druge kulture.Ona ima antiinsekticidno i fungicidno,djelovanje - to jest,smanjuje populaciju štetnika u tlu.Uz to prorahljuje tlo čime se uspostavlja povoljan vodozračni režim tla.Ma to svaka zelena masa napravi,(prorahljivanje...)a još jedan bitan momenat u tome je što duboki korijen izvlači hranjiva ispod nivoa korijena krumpira,i prerađena ih servira mu ih gotova na korištenje.Akumulacija zračnog dušika je isto tako pogodnost koju krumpir korist u početnoj fazi rasta nakon nicanja i biljke znatno brže napreduju.
Krumpir podnosi monokulturu,iako će nakon niza godina - desetak i više neminovno doći do pada prinosa bez obzira na redovitu godišnju gnojidbu,a i akumulacije zemljišnih bolesti.Idealan bi bio četverogodišnji plodored,ali i dvogodišnji će biti dostatan,pogotovo ako se primjeni sistem - pšenica - nakon skidanja sjetva zelene gnojidbe - krumpir .
Gnojidba stajskim gnojem ide obavezno na jesen (muhač,jesi odradio?) jer se u proljetnom roku troši dušik potreban za razgradnju istoga.Ima još razloga....Na proljeće može ići samo ako se baš najesen nije moglo odraditi i ako je gnoj zreli.Idealna bi količina bila jedno 40 t/ha.Ako imaš manje - može i manje.Poveća se količina mineralnog,i to je to.
U tamo nekim sretnim vremenima mineralno je išlo 1500kg/ha .Ta je količina osiguravala vrhunske prinose - 40-50 t/ha.Iako je i 35 vrlo zadovoljavajuće.1200 kg 7/20/30 i 300 kg UREJE ili 500kg KAN-a.Tipujem na KAN jer sadrži i magnezij ili željezo,prijeko potreban za visoke prinose.I uz to je potrebno dodati posebno Mg jedno sto kila po ha . Bar 60 kg čiste aktivne tvari.
Ako se gnoji stajskim gnojem,mineralno kompleksno se smanjuje za trideset posto.
Ako se nabavi pileći gnoj,isto tako,a i dušično se može prepoloviti .
Eto,da se Bobiću ne zamore oke......
Dalje Bobić sutra.
pitijacro- legionar
Nisam ali držim se boldanog ko pijan plota.pitijacro je napisao/la:
Gnojidba stajskim gnojem ide obavezno na jesen (muhač,jesi odradio?)
Čim se steknu uvjeti za to
muhanicar- legionar
Na proljeće mi budeš reko jedno od ovoga -
Nije bilo plota.
Nisam bio pijan.
I gnoj nebude zaoran sto posto.
Nije bilo plota.
Nisam bio pijan.
I gnoj nebude zaoran sto posto.
pitijacro- legionar
Ne pijem, ne preskačem tuđe plotove, znači gnoj mora biti na lokaciji i zagrnut zemljom.
muhanicar- legionar
Čekaj sutra,danas ništ.Od devet do sada ga u podrumu premečem,nasipavam,preslagujem,sad budem ga još i za večeru skuhala - ja mislim -za jedan dan mi krumpira za na uši izič.A i još me čekaju dvije radne ure sa njim.
Nije da ga i sutra nebudem nasipavala,ali ga bar jela nebudem.
Nije da ga i sutra nebudem nasipavala,ali ga bar jela nebudem.
pitijacro- legionar
Ono samo da se zna Bobi je strpljiv covijek, ne?!
Bobić- legionar
Bude, bude - ja kaj obečam i napravim.Prije ili poslije.
Obično poslije.
Obično poslije.
pitijacro- legionar
Tako i jedan lugar kod nas veli "a kaj me kosta obecati"
no ima bobek strpljenja,,,
no ima bobek strpljenja,,,
Bobić- legionar
Stranica 17 / 33. • 1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 25 ... 33
Stranica 17 / 33.