još jedan forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

krumpir

+12
Admin
Bobić
mtd001
zoki
2 UglliDriver
Imbra
prkanjac
ilegalac
Ti ga na
jeffy
mario
muhanicar
16 posters

Stranica 28 / 33. Previous  1 ... 15 ... 27, 28, 29 ... 33  Next

Go down

krumpir - Page 28 Empty Re: krumpir

Postaj  pitijacro pet sij 08, 2016 7:49 am

Ma da.
Jel se sijećaš onih gajbica krumpira koje su bile u podrumu di je bio minivaš? A znaš da ja mužu kuham svako jutro kapučino. skoro svako. E, to su te, to je ono što sam ja imala slobodnog vremena pa sam dok je muž ošel u kafič jer mu krčmarica skuha boljeg nego ja - ajd dobro, ali ja sam ga već par puta pitala koja mu je najbolja u seksu pa veli da sam ja i da mi nijedna druga nije ni blizu tak da me to sa kapučinom nemre demoralizirati- jumpy - pa sam ja to fino sponasipala tamo negdje početkom prošlog mjeseca. i to fino pustilo klice koje božanstveno napreduju. Zapravo su prenapredne i ako - a hoće obzirom na toplo vrijeme koje će uslijediti - nastave takvim tempom, budu prevelike do početka sadnje.
A to bude jebada onda. Imam sada tri mjeseca brige i nadzora da ih držim pod kontrolom - prve sam mjere poduzela, ali ne garantiram da se ne budem pošteno iznervirala do tada.
Ovo što se sadA radi bude tek počelo klijati za dva tjedna, i bude najljepše tempirano.
Ali blesača imala vremena, pa......

Bobić, to bi se moglo tretirati sada Kidanom npr, tu bismo prevenirali rizoktoniju, ali bolje bi bilo tamo za mjesec i pol dana, ili par dana pred sadnju. Ili onim Prestižom kojeg više nema ili kojim drugim imidaklopridom, ili actarom.
Ali to ja ne budem napravila, to bude većina toga išla u prodaju - meni trošak koji mi neće nitko htjeti platiti, a i posla previše jer se to radi gajbica po gajbica.

pitijacro
legionar

Broj postova : 8911

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 9:23 am

Odluka je pala - je da je pune dvije ure sazrijevala, ali sada je to zbilja to - odoh bandičariti (to po Bandiču - idemo delati)
Idem u krumpire lomit nokte - bem ti život, konačno imam lijepe nookte i sad ih budem opet strgala.

Bobić, šta si me ti ono pitao nešt u vezi klica? ja zaboravila, ali ak oćeš napravimo večeras randevu pa reknem.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić uto sij 12, 2016 1:01 pm

Sad sa cujem, jesu li ovo velike klice za ovo doba godine?

[You must be registered and logged in to see this image.]

malo su vece rezolucije,sorry,,,

ajde malo poblize nam objasni to naklijavanje, kad se stavlja, koliko dugacke klice smiju ili mogu biti?

ove godine je klicanje dosta izrazeno ne samo kod mene nego i u susjedstvu,,,
ja sam mislil da je to radi toga kaj se nalazi u gajbicama od berbe ali cini se da nije to glavni razlog,,,
Bobić
Bobić
legionar

Broj postova : 2388

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 6:21 pm

Onaj bijeli ti je žlj klasa, rizoktoničan i već sada smežuran.
ne bih ga sadila. Možeš mu to skinuti, zapravo obavezno mu skini i vidi hoće li izbaciti druge dobre. Moglo bi se dogoditi obzirom da je već sada smežuran da neki gomolji uđu u nitavost, takve kasnije odbaciš. Ti, pošto si vlasnik toga moraš odlučiti budeš li ga posadio, ali ako se odlučiš moraš znati da će imati kratku vegetaciju jer će ga rizoktonjija brzo napasti. Ako ga posdiš neka to bude u kasnom terminu, kada zemlja bude već dosta prosušena i lijepo topla - nikako u terminu ko proljetos, kada još postoji mogućnost puno kiše i rashlađivanje zemlje.
Tako je i Admin prošle godine sadio slično tome i nicanja nije bilo, zapravo je bilo katastrofalno ako se dobro sjećam. Kada rizoktonija krene još u skladištu to nikada ne završi dobro. Zato ja ne želim krumpir za saditi prodavati nenaklijani a niti puno prije sadnje jer se ljudima zna baš to dogoditi, a onda je sonči kriva.

Crveni poskidaj klice odmah i pusti da izbaci druge. Bude najljepše do sadnje.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  muhanicar uto sij 12, 2016 7:41 pm

Danke štefice.

napokon da i ja nekaj pametno na vlastitu odgovornost napravim moli

muhanicar
legionar

Broj postova : 3300

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić uto sij 12, 2016 8:20 pm

Cek' moram prvo zguglati da vidim kaj je ri rizoto ili kak se vec zove,,, scratch
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 8:26 pm

Gadno nešt. Podmuklo.

A nisam sigurna, ali mi se čini ak me dioptrične oke ne vraju da ti je na crvenom izraženo dominantno klijanje - t ti je dok iz jednog gomolja izbije samo jedna klica, a ostala oka ostaju spavajuča.
Zato je dobro da i crvenog poskidš, onda se budu sva aktivirala. Ili barem većina.

Evo, ja sam danas skoro završila pripremu naklijavanja, imam još sedamnaest vreća i bude gotovo. Da ne moram sutra salatu posaditi.........(ako uspijem muža do sutra izliječiti, imam i medicinskog mlinčeka (oklagiju) i medicinskog bateka. raspa

Zadnja promjena: pitijacro; uto sij 12, 2016 8:32 pm; ukupno mijenjano 1 put.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić uto sij 12, 2016 8:28 pm

Kaj sad, taj trezor nije za sadnju ili kaj? scratch
kak se toga rijesiti, zapravo gda se zarazilo s tim?
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 8:41 pm

A gle, sve ti ovisi o uvjetima rasta.
Zarazu je dobio tijekom vegetacije, nije bila adekvatna zaštita zelene mase.
Inače rizoktoniju uobičajeni fungicidi koji štite fitoftoru ne pokrivaju i trebalo bi ići sa miksom što je poskupljuje.

Daj si truda i skini klice - sad, da imaš doma Kidana mogao bi napraviti zaštitu, ili Prestiža ili Confidora. oni imaju i fungicidno djelovanje. No, ti sada imaš već zaražene gomolje i ja zbilja ne znam bi li tretman zaštitio novu klicu,u vrijeme izbijanja, ali bi mogao zaštititi nakon porasta da se nezaražene ne zaraze.
Ma pusti, ti to samo poskidaj i čekaj - ako u vrijeme sadnje vrhovi klica budu crni ko ovi sada nemoj to saditi, preriskantno je, najvjerojatnije nicanje bude veoma reducirano, čak toliko da se bude moralo zaorati. Ao bude sve normalno posadiu, ali tek početkom aprila, ne prije i nadaj se najboljem. Onda ima šanse da ispadne dobro.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 8:43 pm

A gle, sve ti ovisi o uvjetima rasta.
Zarazu je dobio tijekom vegetacije, nije bila adekvatna zaštita zelene mase.
Inače rizoktoniju uobičajeni fungicidi koji štite fitoftoru ne pokrivaju i trebalo bi ići sa miksom što je poskupljuje.

Daj si truda i skini klice - sad, da imaš doma Kidana mogao bi napraviti zaštitu, ili Prestiža ili Confidora. oni imaju i fungicidno djelovanje. No, ti sada imaš već zaražene gomolje i ja zbilja ne znam bi li tretman zaštitio novu klicu,u vrijeme izbijanja, ali bi mogao zaštititi nakon porasta da se nezaražene ne zaraze.
Ma pusti, ti to samo poskidaj i čekaj - ako u vrijeme sadnje vrhovi klica budu crni ko ovi sada nemoj to saditi, preriskantno je, najvjerojatnije nicanje bude veoma reducirano, čak toliko da se bude moralo zaorati. Ao bude sve normalno posadi, ali tek početkom aprila, ne prije i nadaj se najboljem. Onda ima šanse da ispadne dobro.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić uto sij 12, 2016 8:55 pm

Sad tek vidim, kad povecam sliku da su svi vrhovi na trezoru pocrnili, znaci tu vise napretka nema i on ce klicu siriti postrano, citaj granati i to nije to,,,
kak se cini nesto crnih vrhova ima i na ovom crvenom ali ne toliko puno,,,
hmmm, prestige, mislim da toga jos uvijek nema u prodaji, zapravo bar nije bilo prije nove godine kad sam bio u ktc-ovoj apoteci, police su im poluprazne jer se jos uvijek nova zastitna sredstva ne narucuju,,,
iskal sem Signum-a pa tak znam,,,

Ako bi se dakle pospricalo sa prestizom to bi vredelo do sadnje ili bi se onda trebalo opet?
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro uto sij 12, 2016 10:07 pm

Odaberi crne klice posebno, rizoktonija je zarazna, širi se u uvjetima visoke vlage.

Znaš šta, sutra ti budem dalje, večeras me veš prsti bole od tipkovnice posvuda naokolo....
Do mjesec dana prije sadanje, ali ti imaš baš jako zaražene gomolje kada su već sada sklerociji toliko izraženi. nemoj to saditi.
, ne isplati se rizik. Trezor je i inače osjetljiv na rizoktoniju, a šteta, baš je ukusan.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić sri sij 13, 2016 10:41 pm

No?
kaj se ceka?

daklem sve klice potrgati na svim krumperima ili?
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro pet sij 15, 2016 10:28 am

Bobić, evo, bih sada rekla dalje, ali mozak mi je već u metropoli, trenutno sam u fazi mentalne pripreme i čekanju da se muž vrati pa da se spremimo i krenemo za Zagreb.

Ali budem, znaš da budem, znaš da sam ja od riječi i da prije ili kasnije ja odradim sve kaj obećam. Ali malo me ebaje radno vrijeme, pogotovo zimsko - nekak mi kasno počinje. krumpir - Page 28 54107490

Bobić - kiss

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro sub sij 16, 2016 4:37 pm

Bobić, si poskidao klice?

Bilo bi idealno da klice sad tek počinju izbijati, ali su i jesen i početak zime bili pretopli i klice jednostavno divljaju.

Inače, ja sam si naručila litru cinka, ono što smo bili pričali prošle godine ako se sjećaš pa ću si dati truda i ovo šta budem sadila u plasteniku probati istretirati. Sad, koliko bude efekta, pojma nemam, ako se pouzdam u struku trebalo bi biti, ali znaš da sam ja od onih koji struku gladaju poprijeko, većinu njih.
Jesi li dobio pozivnicu od Davida?

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić sub sij 16, 2016 10:58 pm

Naravno da sam poskidal klice,,,
crveni odnosno balatonka i bela rosa su u puno boljem polozaju nego sto je bilo vidljivo na trezoru,,,
on je najgori, vinjeta je isto podivljala ali nema toliko crnih vrhova,,,
imal sam nesto vinete u mrezastoj vreci i ona je u osjetno boljem stanju od ovih u gajbicama,,,
u vreci je ostala radi nedostatka gajbica i sad se to pokazalo boljim,,,
sad je sve u gajbicama poslozeno u jednom redu i ceka se da zatopli,,, krumpir - Page 28 1226846223

da radi tople jeseni doslo je do naglog porasta klica i na konzumnom krumperu,,,

cink, hmmm, znas i sama da je to u mom kraju trgovcima totalna nepoznanica,,, krumpir - Page 28 54107490

Bobo kazes, nz, nije do sad,,,
a o kakvoj se pozivnici radi?
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić sub sij 16, 2016 11:07 pm

I sad gledam ono za Confidor, pa kaj nije on insekticid? scratch
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned sij 17, 2016 8:47 am

Je.
Ja se sjećam da je u vrijeme kada je Konfidor bio izbačen na hr tržište bio reklamiran i kao primarna zaštiti od rizoktonije. Dobili smo reklamni letak i na njemu je to bilo jasno naznačeno, čak je i slikica bila.
Evo sam sada malo pretraživala ali tu informaciju nisam nigdje našla.
Međutim, Prestiž, koj je povučen iz slobodne prodaje ima jasno naznačeno i insekticidno i fungicidno djelovanje - kod njega se jasno kaže da suzbija rizoktoniju. No, on je dvokomponentan, sastoji se od imidakloprida i pensikurona.
Sad, iz toga bi se dalo zaključiti da zapravo pensikuron štiti od rizoktonije a Konfidor ne sadrži pensikuron nego samo imidakloprid,pa je to zbunjujuče.
Ali reklamiran je bio kao popratni učinak na rizoktoniju. Ja ne znam, nikada se nisam interesirala ima li to veze sa načinom primjene - čisti imidakloprid ide folijarno, a dvokomponentni (sa pensikuronom) ide zemljišno, i možda je u tome kakva kvaka. Čak na žalost ne znam jel prestiž samo lokalsistemik i jeli confidor translaminarni ili isto lokal sistemik - neoprostivi propust.

Ma Bobo - e, sad kad razmislim i zapravo ne znam o čem se točno radi jer je to bilo došlo za Božične dane i kao čestitka i kao nešto na što se na nešto poziva, a ja to nisam niti pogledala, muž mi rekao, a znaš kakvo je moje mišljenje o njmu - trgovac ko i svaki drugi koji samo oće uvaljivat (nije da nema dobrih stvari, ali.....) pa sam samo rekla - ma neću ja na to, ne zanima me, i tako je to završiko u smeću.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned sij 31, 2016 2:20 pm

Posadila pola plastenika krumpira.  jumpy  jumpy  jumpy
Pola u utorak, jer sutra moram u Zg - nina opet ide na operaciju. Zadnju.
Imam sliku, ali kasnije.

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić ned sij 31, 2016 9:32 pm

A procedura naklijavanja jos je nijesmo culi,,,,
tko sto kada radi cega koliko dugu u kakvim uvjetima i to de opisi da i mi antitalenti nekaj naucimo,,,

kava
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned sij 31, 2016 9:51 pm

Bobić je napisao/la:A procedura naklijavanja jos je nijesmo culi,,,,
tko sto kada radi cega koliko dugu u kakvim uvjetima i to de opisi da i mi antitalenti nekaj naucimo,,,

kava

Ček da se prvo kurčim malo -

[You must be registered and logged in to see this link.]

jumpy jumpy jumpy jumpy jumpy jumpy jumpy

Nastavak slijedi.... ko u seksu - epizodno. krumpir - Page 28 23749988

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić ned sij 31, 2016 10:03 pm

Kaj, to ni malo gusce od 28 cmu u redu?
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned sij 31, 2016 10:11 pm

Jeeeeee..........to ti je ovako - na šezdeset sedam metara tristo dvadeset krumpiriča. Pa ti sad izračunaj.
Ali....tu ti je računica iovakva - neće se čekati puna zrioba, ide rano vađenje, najranije, i nije bitna krupnoča nego količina. Cilj je dobiti u prosjeku pola kile po jamici u prosjeku - početi će negdje sa trideset deka, zaveršiti sa sedamdeset, osamdeset ak Bog da. U normalnoj proizvodnji to ne šljaka jer lisna masa kljakne, previše je bude, fitoftora napravi svoje prije nego završi generativna faza.

A vidi kako se vidi da sam djevica - u svakoj gajbici ima sto krumpira. Ali u svakoj. A priredila sam ih četerdeset sedam. lolo
Tko bi me reko, a? lolo

pitijacro
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  Bobić ned sij 31, 2016 10:19 pm

Nek prosjecna cijena bude samo 5 kn jbte pa ja toliko para ne zasluzim cijele sezone rezanja drva,,, scratch

kad si ono rekla da cemo se udat,,, lolo raspa
Bobić
Bobić
legionar

[Vrh] Go down

Postaj  pitijacro ned sij 31, 2016 10:29 pm

Duplo brže neg misliš.
Prodajm po deset kuna od a - ž. amen lolo

pitijacro
legionar